Zaev: Građani poručili da se prihvata Dogovor sa Grčkom
30.09.2018 | 08:00h ► 23:51h Skoplje

Zaev: Građani poručili da se prihvata Dogovor sa Grčkom

Zaev: Građani poručili da se prihvata Dogovor sa Grčkom Foto: Beta / AP
Premijer Makedonije i lider SDSM Zoran Zaev izjavio je večeras da su građani na referendumu poručili da treba da se prihvati Dogovor sa Grčkom i da zemlja postane članica EU i NATO.

Na konferenciji za novinare on je pozvao sve poslanike u makedonskom parlamentu, bez obzira kojoj stranci pripadaju, da nacionalne interese stave iznad partijskih i da podrže ustavne promene.

Premijer Makedonije je rekao da zna da je za ustavnu promenu imena države potrebna dvotrećinska većina od 80 poslanika i da ostavlja nekoliko dana da se vidi da li može da se postigne, a ako se ne uspe u tome odmah će biti raspisani vanredni parlamentarni izbori.

"Napravićemo uvid u parlamentu da se vidi da li ima dvotrćinske većine, a ako ima počinju ustavne izmene. Ako nema ide se brzo na prevremene izbore, najverovatnije krajem novembra. To je važno da bi se poštovali rokovi iz Dogovora sa Grčkom", rekao je Zaev.

Referendumska koalicija oko vladajućih SDSM i DUI trenutno ima podršku od 71 poslanika.

Kako je istakao Zaev, evropska Makedonija dobila je više glasova za od bilo kojeg pobednika na bilo kojim parlamentarnim izborima u samostalnoj Makedoniji.

"Na referendumu je glasalo više od 600.000 a od njih više od 90 odsto je glasalo za i poručili su da Makedonija treba da prihvati dogovor sa Grčkom i postane članica EU i NATO. Da je glasalo 1,1 milion građana, ovi glasovi za bili bi većina", rekao je Zaev.

Prema rečima Zaeva, bolji dogovor o rešavanju spora sa Grčkom oko imena ne može se postići i to je svima jasno. "Ne treba da se igramo, sudbina zemlje je u pitanju", rekao je makedonski premijer u poruci politčkim protivnicima iz opozicionog VMRO DPMNE, čiji je lider Hristijan Mickoski ranije večeras ocenio da je referendum propao i da su građani odbacili Dogovor sa Grčkom.

Na pitanje da li će podneti ostavku jer nije postignut propisani cenzus na referendumu od 903.000 birača, Zaev je rekao da nema nameru da podnese ostavku, već i da ga broj građana koji su glasali obavezuje da nastavi da Makedonija postane članica EU i NATO.

U Makedoniji je danas održan referendum na kojem su se građani izjašnjavali o Dogovoru sa Grčkom kojim je predvideno da njihova zemlja promeni ime u Severna Makedonija, što je uslov za evroatlantske integracije.

Istovremeno, tim dogovorom koji su julu postigli premijeri Zoran Zaev i Aleksis Cipras, predviđena je garancija makedonskog nacionalnog identiteta, jezika, kulture i državne teritorije.

 

Makedonija: Na 80 odsto obrađenih glasova za 91,2 odsto, protiv 5,85 odsto

Od 80,3 odsto obrađenih glasova na referendumsko pitanje "za" odgovorilo je 91,2 odsto glasača, a protiv 5,86, objavljeno je sajtu Državne izborne komisije Makedonije.

Foto: Beta / AP

Na referendumu građani Makedonije odgovarali su na pitanje "da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke".

Pravo da se izjasni o tom dogovoru kojim se rešava skoro trodecenijski spor oko imena Makedonije, imalo je 1.806.337 građana.

Prema poslednjim podacima objavljenim na sajtu DIK-a do 18.30, pola sata pred zatvaranje birališta, glasalo je 34,76 odsto ili 623.147 birača.

 

Mickoski: Referendum nije uspeo, narod je rekao stop Dogovoru sa Grčkom

Lider makedonske opozicije Hristijan Mickoski ocenio je večeras da je referendum o promeni imena države bio neuspešan i da je "narod pokazao" da Dogovor sa Grčkom ne prolazi.

"Ovo je Makedonija. Činjenica je da Dogovor sa Grčkom nije dobio 'zeleno svetlo'. Vlada (lidera SDSM) Zorana Zaeva je delegitimisana. Zaev je doživeo poltički debakl", rekao je Mickoski na konferenciji za novinare po zatvaranju biračkih mesta.

Prema rečima lidera VMRO-DPMNE, oni koji su danas apstinirali i oni koji su glasali protiv poslali su najaču poruku.

"Ovde žive Makedonci. Naš identitet i jezik su makedonski", rekao je Mickoski.

Na pitanje da li će prihvatiti vanredne parlamentarne izbore koje nagoveštava premijer, Mickoski je izbegao direktan odgovor rečima da Zaev ne treba da traži prevremene parlamentarne izbore, već da mu je bolje da se priprema za političku penziju.

Građani Makedonije su se danas na referendumu izjašnjavali da li su za to da njihova zemlja promeni ime u Severna Makedonija, što je uslov za evroatlantske integracije.

 

U Makedoniji do 18.30 na referedumu glasalo 34,09 odsto birača

Na referendumu u Makedoniji o imenu države do 18.30 glasalo je 34,09 odsto birača, saopštila je Državna izborna komisija (DIK).

Taj podatak dobijen je na osnovu 84,83 odsto obrađenih listića, izjavio je predsednik DIK Oliver Derkoski na poslednjoj konferenciji za novinare o izlaznosti.

Derkovski je dodao da se podaci obrađuju kako stižu sa biračkih mesta koja će biti otvorena do 19.00.

U Makedoniji je jutros u 7.00 počeo referendum na kojem građani odlučuju da li su za to da njihova zemlja promeni ime u Severna Makedonija, što je uslov za evroatlantske integracije.

Makedonci se o pitanju "da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke" izjašnjavaju na 3.480 biračkih mesta u 80 opština i gradu Skoplju.

Pravo da se izjasni o tom dogovoru kojim se rešava skoro trodecenijski spor oko imena Makedonije, ima 1.806.337 građana.

Foto: Beta / AP

 

Na biračkom mestu u Skoplju odstranjen potpredsednik komisije jer je agitovao

Na jednom biračkom mestu u Skoplju odstranjen je poptpredsednik komisije za referendum o imenu Makedonije zato što je agitovao, potvrdila je danas Državna izborna komisija (DIK).

To se desilo na biračkom mestu u osnovnoj školi "Budućnost" u skopskoj opštini Čair.

Predsednik DIK Oliver Derkovski je rekao da je na mesto odstranjenog potpredsednika izborne komisije postavljen novi član i da je referedumsko izjašnjavanje nastavljeno neometano.

"Ne znam za šta je kako agitovao, samo znam da je to što je radio strogo zabranjeno zakonom. Kao što je propisano, obavljena je njegova zamena", rekao je Derkovski, a prenose lokalni mediji.

 

Zaev i Dimitrov očekuju da će Makedonija nakon refereduma krenuti ka EU i NATO

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas u Strumici da očekuje da građani masovnim izlaskom na referendum potvrde multietničko jedinstvo i podrže evroatlantsku integraciju zemlje.Na novinarsko pitanje koliko očekuje glasova 'za' na referedumu, Zaev je rekao da očekuje da će "velika, velika većina građana zaokružiti za".

Foto: Beta / AP / Boris Grdanoski

"Današni dan je lep i novi je praznik Makedonije. ..Očekujem da će parlament slediti većinsku odluku građana, koja će dati jasan pravac kuda treba da se kreće naša zemlja", rekao je Zaev brojnim novinarima, nakon što je glasao u pratnji supruge Zorice i sina Duška u rodnoj Strumici.

Zaev je istakao da očekuje da će nakon ovih odluka Makedonija konačno postići svoje strateške ciljeve: da bude članica najmoćnijeg vojnog saveza u svetu - NATO i najsnažnije ekonomske unije na svetu - EU.

Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov je glasao u Skoplju i nakon što je ubacio listić u glasačku kutiju izjavio da se nada da će danas biti praznik i da će Makedonija "konačno krenuti napred i u pravom pravcu – ka EU i NATO, uz čuvanje svega onoga što je važno".

U izjavi medijima šef makedonske diplomatije je istakao i da je današnji dan važan i za prijateljstvo sa susedima u regionu.

"Ovo je veliki dan za Makedoniju i veliki dan za prijateljstvo sa Bugarskom, Grčkom i drugim susedima. Uveren sam u to, a i uzbuđen i zbog toga što je danas i moj rođendan", rekao je Dimitrov novinarima.

 

Policija u Skoplju privela mladića koji je ometao referedumsko izjašnjavanje

Makedonska policija privela je danas mladića koji je ometao referedunsko glasanje na glasačkom mestu u skopskom naselju Novo lisiče.Policija je potvrdila da je 22-godišnji K. Ž. iz Skoplja na glasačkom mestu u Osnovnoj školi „Lazo Angelovski“ vredjao gradjane koji došli da glasaju i fizički napao polajca.

On je priveden u policijsku stanicu u opštini Aerodrom, kojoj pripada naselje Novo lisiče.

 

Šekerinska: Očekujem da gradjani snažno pokažu da su za NATO i EU

Vicepremijerka Makedonije i ministarka odbrane Radmila Šekerinska izjavila je danas da očekuje da će na referendumu većina gradjana snažno pokazati da je za to da Makedonija postane članica NATO i EU.

"Sa tom snažnom podrškom zaista možemo da napravimo čudo", rekla je ona, nakon što je glasala na referedumu u srednjoj školi "Georgi Dimitrov" u Skoplju.

Šekerinska je navela da očekuje da referendum o imenu "bude kao što je današnji dan, pun vere, nade i ljubavi, pun vere da Makedonija može da bude bolja država".

autor: MIM/ AP izvor: Beta/N1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side