U Hrvatskoj potvrđen drugi slučaj koronavirusa
26.02.2020 | 08:55h ► 11:15h Zagreb

U Hrvatskoj potvrđen drugi slučaj koronavirusa

U Hrvatskoj potvrđen drugi slučaj koronavirusa Foto: Beta/Hina/Tomislav PAVLEK
U Hrvatskoj je zabeležen i drugi slučaj zaraze koronavirusom, potvrdio je ministar zdravstva Vili Beroš za Hrvatsku radio televiziju (HRT).On je rekao da je reč o bratu mladića koji se smatra nultim pacijentom u Hrvatskoj.

 

"To je bilo i očekivano, naime brat prvog pozitivnog bolesnika takođe je pozitivan, takođe ima lakšu kliničku sliku. Dobro je da je njegova devojka negativna, ona je zadržana i dalje na posmatranju, pa će se pratiti njeno stanje", rekao je ministar.

O prvom slučaju zaraze koronavirusom juče je izvestio premijer Andrej Plenković rekavši da je zaraženi mladić boravio u Milanu od 19. do 21. februara. On se nalazi u karantinu u zagrebačkoj bolnici i ima blage simptome bolesti.

Hrvatski mediji su objavili da je reč o o 26-godišnjem mladiću koji je s devojkom bio u Milanu na utakmici Lige šampiona, a zaposlen je u Eriksonu Nikola Tesla u Zagrebu. Pošto je on prošlog petka, po povratku iz Milana, bio na poslu, svi zaposleni te firme do daljeg će raditi od kuće.

Prema dosadašnjim podacima, devojka koja je sa zaraženim mladićem bila u Milanu, ima negativan nalaz na koronavirus, ali je zadržana u bolnici na posmatranju.

Više osoba nalazi se u bolničkom ili kućnom karantinu i čekaju se njihovi nalazi.Beroš: Situacija pod kontrolom, koronavirus je bolest slična gripu

Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš izjavio je jutros da nema mesta za paniku i da je situacija u Hrvatskoj pod kontrolom.

"Ovo nije bolest koja predstavlja značajniju ugrozu, na nivou je običnog gripa - više od 80 odsto obolelih ima blage simptome. Nadam se da će tako i ostati", rekao je Beroš na konferenciji za novinare Štaba civilne zaštite o korona virusu.

On je naveo da je u Hrvatskoj trenutno kod dvojice mladića zabeležen koronavirus, obojica imaju blagu kliničku sliku, nalaze se u bolničkom karantinu u Zagrebu i dolaze iz iste porodice, dok su svi ostali testirani negativno na korona virus.

Zbog opterećenja zdravstvenog sistema, ministar je apelovao na one koji nisu boravili u Kini ili Italiji, a imaju simptome prehlade ili gripa, da ne dolaze u bolnice, već da se jave svojim lekarima opšte prakse.

"Siguran sam da situaciju držimo pod kontrolim i nadam se da neće eskalirati. To ne zavisi samo od nas, ali nema znakova da se događa bilo šta van naše kontrole", istakao je ministar.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da je epidemiološka služba uspela "u najvećoj meri" da identifikuje osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima i da im da uputstva za postupanje. To uključuje i one s kojima je zaraženi mladić bio u konatktu u autobusu pri povratku iz Milana, a prema smernicama, i osobe koje su sedele red iza i red ispred njega.

U rad Štaba uključena je i granična policija i državni inspektorat, odnosno sanitarni inspektori.

"Pojačali smo rad, pogotovo na graničnim prelazima gde imamo najviše putnika koji dolaze s tih (kriznih) područja", rekao je direktor policije Nikola Milina i dodao da se proverava odakle putnici dolaze.

Što se tiče odluke KBC Zagreb o zabrani poseta i odlaganju hitnih operacija, ministar zdravstva je rekao da je preporuka zabrane poseta "utemeljena", ali da nadležni nisu konsultovani kada je reč o odlaganju operacija.

"S obzirom na stav epidemoloških službi, nema osnova za takvu odluku. Zdravstveni sistem će funkcionisati normalno", dodao je i podsetio da je mera zabrane poseta uvedena i zbog sezone gripa.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
online izdanje
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side