U Hrvatskoj 56 novoobolelih, umrlo troje starijih hroničnih bolesnika
05.04.2020 Zagreb

U Hrvatskoj 56 novoobolelih, umrlo troje starijih hroničnih bolesnika

U Hrvatskoj 56 novoobolelih, umrlo troje starijih hroničnih bolesnika Foto: Beta / HINA / Millenium promocija
U Hrvatskoj je od juče 56 novoobolelih od koronavirusa i troje umrlih, pa je sada ukupan broj obolelih 1.182, a umrlih 15, objavio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.

U poslednja 24 časa umrla su tri pacijenta u dobi od 82, 85 i 88 godina u Dubrovniku, Osijeku i Zadru, a svi su bili hronični bolesnici.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je na konferenciji za novinare da je ukupno obavljeno 10.847 testiranja, od čega u poslednja 24 časa više od 1.000. Na respiratoru se nalazi 39 pacijenata, a oporavilo se 125. Ukupno je 374 hospitalizovanih.

"Epidemiološka linija i dalje je linealna, održimo je takvom i poštujmo mere Štaba civilne zaštite", rekao Beroš.

Prosečna starost obolelih u Hrvatskoj je 48 godina. Među obolelima je 26 dece do deset godina i 33 od deset do 20 godina. Najveći broj zaraženih ima između 50 i 60 godina. Među obolelima je 52 odsto muškaraca i 48 odsto žena.

Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da su juče u zemlju stigla 143 hrvatska državljana iz Rima, Lisabona, Madrida i Stokholma, svi su pregledani i uzeti su im brisevi. Prema prvim podacima, nalazi za 74 su negativni, ostali se još čekaju.

U zemlju se tokom dana vraća i 200-tinak hrvatskih državljana uz Ankone, Hamburga i Tirola, i oni će, kao i svi koji se vraćaju u zemlju, biti epidemiološki obrađeni i pregledani. Njima će takođe biti uzeti brisevi. Oni bez simptoma će u 14-dnevnu kućnu samoizolaciju, a ukoliko neko bude imao respiratorne simptome, ići će u bolnicu na dalju odbradu.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović najavio je da bi uskoro mogla da bude doneta odluka o otvaranju pijaca, pod uslovom da ne dođe do značajnijeg povećanja broja novoobolelih.

On je naveo i da su juče bile 64 dojave o kršenju mera samoizolacije, a da je u 37 slučajeva kršenje i utvrđeno. Ukupno je bilo oko 3.600 dojava, a utvrđeno je kršenje u 1.120 slučajeva.

Kazne za kršenje mera samoizolacije su od 8.000 kuna (1.070 evra).

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side