15.04.2018 Banjaluka

U Donjoj Gradini obeležen Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina u Jasenovcu

U Donjoj Gradini obeležen Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina u Jasenovcu Foto: Beta, MO / Darimir Banda
Polaganjem venaca na grobnom polju "Topole" u Spomen-području Donja Gradinakod Kozarske Dubice danas je obeležen Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Komemoracija je počela služenjem parastosa za sve jasenovačke žrtve, a potom su vence na grobnom polju "Topola" položili najviši zvaničnici Republike Srpske, predvođeni predsednikom RS Miloradom Dodikom.

Venac je položio i izaslanik srpskog člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića, a u ime institucija Srbije venac je položila predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković koja je ocenila da su ljudi u Jasenovcu i drugim logorima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj istrebljivani "sistematski, smišljeno i organizovano".

"U ime sećanja na jasenovačke žrtve, kao i u ime mladosti koja dolazi, svaki dan i na svakom mestu moramo glasno da govorimo o strahotama i stradanju u jednom od najužasnijih koncetracionih logora Drugog svetskog rata kako se zločin više nikada ne bi ponovio", kazala je Maja Gojković.


Foto: Beta, MO / Darimir Banda

Ona je dodala da se strahota tih zločina ne ogleda samo kroz broj nevinih žrtava koje su usmrćene na najsvirepiji način, već i u činjenici da se radilo o državnom projektu čiji je krajnji cilj, kako je navela, bio zatiranje Srba, Jevreja i Roma, saopštila je Skupština Srbije.

Vence na grobnom polju "Topola" položile su i delegacije jasenovačkih logoraša iz Srbije i logoraša Drugog svetskog rata iz Republike Srpske, delegacije Jevreja iz Izraela i jevrejskih zajednica iz RS, te Roma iz Srbije i RS.

Počast žrtvama logora u Jasenovcu odali su i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark, predstavnici ambasada Rusije, SAD, Nemačke, Holandije, Slovenije i Velike Britanije u BiH, kao i predstavnici OEBS-a i OHR-a.

Obeležavanju Dana sećanja u Donjoj Gradini prisustvuju ministri u Vladi Republike Srpske i Srbije, poslanici u Narodnoj skupštini RS, poslanici u parlamentu BiH, predstavnici političkih partija iz Republike Srpske, ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH Dragan Mektić, potomci logoraša i brojni građani.


Foto: Beta, MO / Darimir Banda

Logor Donja Gradina formiran je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. godine i sloma Nezavisne Države Hrvatske.

Donja Gradina je bila jedno od najvećih stratišta jasenovačkog logora gde je ubijeno stotine hiljada Srba, Jevreja, Roma i antifašista.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side