U Crnoj Gori verske službe u verskim objektima bez vernika
22.03.2020 Podgorica

U Crnoj Gori verske službe u verskim objektima bez vernika

U Crnoj Gori verske službe u verskim objektima bez vernika Foto: Pixabay
Sve verske zajednice u Crnoj Gori u narednom periodu će verske obrede obavljati bez vernika, odlučila je večeras crnogorska vlada u cilju sprečavanja širenja korona virusa u zemlji.

Iz vlade je saopšteno da nije reč o zatvaranju verskih objekata, "već da mera obavezuje verske zajednice da obrede i ostale aktivnosti obavljaju bez prisustva gradjana".

"Odluka je doneta na osnovu izveštaja nadležnih službi bezbednosti prema kojem je samo tokom današnjeg dana širom Crne Gore oko 1.350 lica prisustvovalo verskim obredima, kao i procene epidemiologa da ti skupovi predstavljaju u ovom trenutku najveći epidemiološki rizik. Ako je na nekom od verskih skupova samo jedno lice bilo prenosilac Crna Gora se suočava sa nekontrolisanim širenjem virusa", saopšteno je iz Vlade.

Navodi se da je sa aspekta higijene, a pogotovo sa epidemiološkog aspekta u ovim okolnostima, izuzetno problematičan deo verskog obreda prikazan danas u medijima u kojima više lica pristupaju simboličnom konzumiraju hrane koristeći isti pribor za jelo (kašičicu)".

U Crnoj Gori je ukupno registrovan 21 slučaj infekcije korona virusom, dok je 5.565 osoba pod nadzorom.

Od 13. marta uveden je set restriktivnih mera, od zabrane javnih okupljanja, zatvaranja škola, obustave putničkog transporta, javnog saobraćaja, zabrane ulaska stranaca, zabrane vjenčanja i ograničenja sahrana u užem porodičnom krugu.

Vlada je od sinoć odlučila da objavljuje identitet osoba koje se nalaze u samoizolaciji zbog pojedinaca koji su kršili taj režim.

Takva mera je kritikovana od strane dela civilnog društva.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja