U Crnoj Gori deo đaka će ići u školu, deo onlajn
08.09.2020 Podgorica

U Crnoj Gori deo đaka će ići u školu, deo onlajn

U Crnoj Gori deo đaka će ići u školu, deo onlajn Foto: Pixabay.com
Učenici koji ove školske godine kreću u prvih šest razreda osnovne škole, te prvi razred srednje škole, pohađaće nastavu u školi, dok će ostali učenici nastavu pohađati onlajn, uz konsultacije u školi na svakih petnaest dana, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva prosvete.

Planirano je da nastava krene 1. oktobra.

U učionici u isto vreme ne sme biti više od 15 učenika, u jednoj školskoj klupi sme da sedi samo jedan učenik, a neophodno je održavati i fizičku distancu od najmanje dva metra.

Iz Ministarstva su kazali da će časovi za učenike osnovnih škola biti 30 minuta i to najviše četiri časa, a za učenike srednjih škola 30 minuta najviše šest časova.

Iz Ministarstva su dodali da će se sve provere znanja, izrada testova, kontrolnih i pisanih zadataka za sve đake organizovati isključivo u školi, uz poštovanje mera.

Svi đaci srednjih stručnih škola bilo kojeg razreda će vežbe i praktičnu nastavu realizovati u školi ili kod poslodavca, uz poštovanje mera.

"Osoblje i učenici u školu dolaze sa maskama na licu, a preporučuje se da sa sobom imaju još najmanje dve maske u rezervi. Nošenje vizira preporučuje se kao pojačana mera licima koja imaju značajna komorbiditetna stanja i onim koji iz medicinskih razloga ne tolerišu nošenje maski. Za lica koja iz medicinskih razloga ne mogu da tolerišu nošenje bilo maske bilo vizira, mogućnost zaštite će se razmatrati pojedinačno za svaki slučaj", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, u školu ne dolaze ni đaci niti nastavno osoblje ukoliko imaju simptome respiratorne ili crevne infekcije, povišenu temperaturu, gubitak čula mirisa i/ili ukusa i sl, kao ni lica kojima je izdato rešenje o stavljanju u karantin ili kućnu izolaciju.

"Osobe koje dovode decu u školu ne ulaze, već decu prate do ulaza, gde decu mlađeg uzrasta preuzima dežurni nastavnik", kazali su iz Ministarstva.

Kako se navodi, direktor škole može odlučiti da se, ukoliko u školi postoje prostorni kapaciteti i uz poštovanje mera, nastava može realizovati i sa većim brojem učenika, o čemu treba da obavesti Ministarstvo.

Dodaju da bez obzira na činjenicu što će deo đaka pratiti nastavu u školi, Ministarstvo prosvete učenicima svih razreda osnovne i srednje škole obezbedilo je i snimljeni materijal za najveći broj predmeta, koji će se od 1. oktobra emitovati na TVCG2 i MNE sport.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side