U akciji Profit, SIPA zaplenila više od 3,5 miliona evra i zlato iz sefova
10.10.2019 Sarajevo

U akciji Profit, SIPA zaplenila više od 3,5 miliona evra i zlato iz sefova

U akciji Profit, SIPA zaplenila više od 3,5 miliona evra i zlato iz sefova Foto: Pixabay
Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) su u u protekla dva dana, u predmetu kodnog naziva "Profit", privremeno zabranili raspolaganje novčanim sredstvima u vlasništvu 11 fizičkih i jednog pravnog lica u ukupnom iznosu od sedam miliona maraka (više od 3,5 miliona evra).

Iz SIPE je danas saopšteno da je taj novac, deo u konvertibilnim markama, a deo u evrima, lociran na 24 računa otvorena kod devet banaka i jednog investicionog fonda.

Pripadnici SIPE su, po naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, pretresli pet sefova koje su kod komercijalnih banaka koristile četiri osobe, iz kojih je privremeno oduzeto 598.970 evra, kao i zlatni nakit.

Sarajevski magazin Žurnal je ranije pisao da SIPA dostavlja uzaludne urgencije Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo da procesuira odgovorne za pljačku gotovo 30 miliona konvertibilnih maraka, kojim je trebala biti finansirana izgradnja objekata na sarajevskom lokalitetu "Marijin dvor".

Prema pisanju medija, odavno je dokumentovan slučaj transakcija između osoba iz firmi "Vradis investicije", "Unioninvest izgradnja objekata", "Profin invest", Eurohaus i NLB banke.

Istraga, koja traje od 2010. godine, vođena je i protiv nekoliko osoba i pravnih lica iz Slovenije, kao i više državljana BiH.

Prema izveštaju SIPE, oni su stekli protivpravnu korist od 28,7 miliona maraka.

Sredstva su držali u sefovima, na bankovnim računima, prebacivanjem na različite račune, podizanjem većih iznosa u gotovini, kako bi prikrili stvarne izvore novca.

NLB grupacija Ljubljana je 2007. godine pokrenula proces izgradnje stambeno-poslovnog centra na Marijinom Dvoru u Sarajevu.

"Profin invest" je trebalo, kao posrednik, novcem NLB grupe da kupi oko 15 hiljada kvadratnih metara zemljišta u Sarajevu za izgradnju objekata.

Izabrano zemljište je u vlasništvu preduzeća "Unioninvest izgradnja objekata".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side