Tužilaštvo u Skoplju traži 10.000 evra kazne za doktorku optuženu da je širila KOVID-19
29.05.2020 Skoplje

Tužilaštvo u Skoplju traži 10.000 evra kazne za doktorku optuženu da je širila KOVID-19

Tužilaštvo u Skoplju traži 10.000 evra kazne za doktorku optuženu da je širila KOVID-19 Foto: Pixabay.com
Osnovno tužilaštvo u Skoplju je danas predložilo sudu da sa 10.000 evra kazni bivšu direktorku skopske Klinike za dermatovenerologiju, optuženu za krivično delo "prenošenje zarazne bolesti".

Bivša direktorka Klinike, Nina Caca Biljanovska, bila je jedna od prvih zaraženih u Severnoj Makedoniji KOVIDOM-19.

Ministar zdravlja Venko Filipče ju je odmah razrešio kada je otkriveno da nije poštovala preporuku o samoizolaciji po povratku iz Italije i da je išla na posao.

Kako se navodi u saopštenju tužilaštva, doktorka se 29. februara vratila iz Italije i postupila suproto sa merama i zaključcima Vlade da su svi koji se vrate iz rizičnih zemalja - s povećanim brojem obolelih od KOVIDA-19, a posebno iz Italije, obavezni da ostanu u samoizolaciji 14 dana.

Umesto da ostene u kućnoj izolaciju, bivša direktorka je, iako je kao zdravstveni radnik znala za rizik, nastavila da radi u Klinici za dermatovenerologiju. Ona je uz to 7. marta priredila simpozijum u jednom skopskom hotelu, čime je, kako se navodi, dovela u opasnost sve učesnike, predavače, organizatore i zaposlene na Klinici.

"Na taj načn zaraznu bolest je prenela na sedam kolega, pre no što je sama bila hospitalizovana na Klinici za infektivne bolesti s pozitivnim nalazom na KOVID-19", piše u optušnom predlogu Osnovnog tužilaštva u Skoplju, podnetom sudu.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side