Tužilaštvo u Filadelfiji za crnogorske pomorce traži 40 godina zatvora
24.09.2019 Podgorica

Tužilaštvo u Filadelfiji za crnogorske pomorce traži 40 godina zatvora

Tužilaštvo u Filadelfiji za crnogorske pomorce traži 40 godina zatvora Foto: freeimages
Tužilaštvo u Filadelfiji tražiće maksimalne kazne zatvora za crnogorske pomorce koji su učestvovali u švercu kokaina, prenosi u utorak list Dan pisanje američkih medija.

Kako navode američki mediji, ukoliko optužnica bude podignuta protiv svih crnogorskih pomoraca koji se trenutno nalaze u federalnom pritvoru, ukupna zatvorska kazna mogla bi biti i do 40 godina.

Iako je u ovom momentu podignuta optužnica samo protiv jednog crnogorskog pomorca, američki mediji tvrde da će optužni predlog biti podignut i protiv ostalih članova posade čiji su tragovi pronađeni na zaplijenjenim paketima kokaina.

Crnogorski pomorac Nenad Ilić (39) prvi je član posade protiv koga je podignuta optužnica zbog sumnje da je povezan sa švercom 20 tona kokaina vrednog 1,1 milijardu dolara, koji je zaplenjen u Filadelfiji.

Kako prenose američki mediji, Ilić je optužen da je prekršio pomorske zakone o švercu narkotika, za šta je predviđena minimalna kazna od 10 godina zatvora.

Ilić, koji je radio kao inženjer kadet na brodu "Gajane", jedan je od šestorice članova posade koji su uhapšeni u junu, ubrzo nakon zaplene kokaina. Ostali se nalaze u federalnom pritvoru, ali su vlasti odbile da iznesu informacije o tome da li se i za njih pripremaju optužnice, piše filadelfijski Inquirer.

Oni se pozivaju na dokument prema kojem su članovi posade broda "Gajane" Fonofave Tijasaga (28) i Ivan Đurašević (29) priznali povezanost sa krijumčarenjem kokaina.

Kako su prenijeli tamošnji mediji, dvojica osumnjičenih ispričali su sudiji da su prihvatili minimum 50.000 evra kako bi na brodu sakrili kokain. To su učinili, kako su tvrdili tokom saslušanja, po uputstvu jednog člana posade, ali njegovo ime nisu otkrili. Upravo na njihovim iskazima temelji se optužnica, a tužilaštvo će, kako je ranije najavljeno, dostaviti poroti i materijalne dokaze kojima će potkrepiti navode optužnice.

Protiv Boška Markovića (27), Aleksandra Kavaje (25) i Lauli Pulu (32) još nije završena istraga.

Kokain je otkriven pre tri meseca, a bio je smešten u sedam kontejnera sa povrćem i drugom raznom robom namenjenoj Evropi, Africi i Aziji.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side