Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Zorana Malinića za pomaganje u genocidu u Srebrenici
09.10.2020 Sarajevo

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Zorana Malinića za pomaganje u genocidu u Srebrenici

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Zorana Malinića za pomaganje u genocidu u Srebrenici Foto: prtscr youtube
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Zoran Malinića, bivšeg komandanta Bataljona vojne policije, 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske RS, koga tereti za pomaganje u genocidu počinjenom u Srebrenici 1995. godine.

Malinić (59), rođen u Sarajevu, sada državljanin Srbije nastanjen u Beogradu, tereti se da je za vreme napada srpskih snaga na Srebrenicu, u julu 1995. godine, "svesno pružio pomoć učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata u nameri da počine i izvrše genocid".

U optužnici se navodi, da je optuženi planirao, nadzirao i koordinisao aktivnosti pripadnika Vojne policije, na području Nove Kasabe i okoline, koji su nakon pada zaštićene zone Srebrenica, vršili zasede, presretanja, zarobljavanja i ubijanja civila bošnjačke nacionalnosti.

Navodi se i da su pripadnici Vojne policije, po naredbi i uz odobrenje optuženog, ubili grupu od 12 zarobljenih civila, među kojima je bilo žena i ranjenih.

Optužnica se odnosi i na zarobljavanje i zlostavljanje grupe od najmanje 20 zarobljenika u školi u Novoj Kasabi, kao i zarobljavanje više stotina civila koji su držani u nečovečnim uslovima na stadionu u Novoj Kasabi, koji su predveče istog dana, transportirani u pravcu Kravice i Bratunca, posle čega su streljani i ubijeni na različitim lokacijama.

Navode optužnice Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem 130 svedoka, prilaganjem izjava šest svedoka koji su u međuvremenu preminuli, prilaganjem 285 materijalnih dokaza, među kojima su dokazi dobijeni od Haškog tribunala, kao i izjava 28 svedoka u svedočenjima datim u Haškom tribunalu, uz saslušanje dva veštaka sudsko-medicinske i vojne struke.

Optužnica je prosleđena Sudu BiH na potvrđivanje.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side