11.10.2018 Sarajevo

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Dudakovića i 16 oficira Armije BiH

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Dudakovića i 16 oficira Armije BiH Foto: freeimages
Tužilaštvo BiH podiglo je danas optužnicu protiv Atifa Dudakovića i 16 oficira, pripadnika nekadašnjeg Armije BiH zbog ubistva više od 300 Srba, ali i zbog zločina nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti.

Optužnica tereti generala i komandanta 5. korpusa Armije BiH, kao i 16 oficira tog korpusa za zločine protiv čovečnosti koji obuhvataju ubistva više od 300 osoba, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenja 38 pravoslavnih hramova, crkava i verskih objekata.

Optužnica je prosleđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Tužilaštvo je navelo da su osumnjičeni za ubistva više od 300 osoba srpske nacionalnosti, među kojima najviše civila, uglavnom starijih ljudi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni. Tela žrtava pronađena su posle rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za delom ubijenih se još traga.

Deo optužnice za Dudakovića se odnosi na ratne zločine počinjene nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama NO AP Zapadna Bosna, za vreme sukoba u Cazinskoj Krajini, na području opština Bihać i Cazin, navelo je Tužilaštvo.

Tužilaštvo je dodalo da će navode optužbe dokazivati pozivanjem 447 svedoka i šest stručnih vještaka, kao i sa više od 1100 dokaznih materijala.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side