Tužilaštvo BiH odustalo od istrage protiv tri osobe u slučaju vrbovanja selefija
03.04.2019 Sarajevo

Tužilaštvo BiH odustalo od istrage protiv tri osobe u slučaju vrbovanja selefija

Tužilaštvo BiH odustalo od istrage protiv tri osobe u slučaju vrbovanja selefija Foto: prtscr ytb
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine donelo je naredbu o nesprovođenju istrage protiv tri osobe u vezi s aferom vrbovanja selefija za krijumčarenje oružja.

Tužilaštvo je taj slučaj otvorilo 14. marta, a naredba se odnosi na nesprovođenje istrage protiv zamenika ministra bezbednosti BiH Mije Krešića, novinara Mate Đakovića i hrvatskog konzula u Tuzli Ivana Bandića.

Kako je navedeno, naredba je doneta posle "detaljnih provera" u predmetu koji je formiran po službenoj dužnosti, u vezi s navodima u pojedinim medijima da su Krešić, Đaković i Bandić učestvovali u vrbovanju pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje oružja u okviru svojih verskih zajednica.

"U ovom predmetu saslušani su Đaković i Krešić, kao i (novinar portala Žurnal) Avdo Avdić, (ministar bezbednosti BiH) Dragan Mektić, te Č.H. koji se pojavljuje u određenim video materijalima", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su saslušani i Midhat Hasanspahić i direktor Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH Osman Mehmedagić, i da su zatražene i informacije od policijskih agencija u BiH - SIPA, OBA, Granična policija BiH, Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH i druge, u cilju provere eventualnih saznanja o navedenom slučaju.

Tužilaštvo BiH je saopštilo i da saslušani svedoci nisu izneli bilo kakva saznanja da su Krešić, Đaković i Bandić učestvovali u vrbovanju selefija, i da Avdić nije ni pitan o toj temi jer postoje zakonske prepreke za njegovo saslušanje.

"Takvih saznanja nije imao ni svedok Č.H", navedeno je u saopštenju.

Kako se navodi, policijske agencije su obavestile Tužilaštvo BiH, Savet ministara BiH i Predsedništvo BiH da ne raspolažu bilo kakvim informacijama o toj aferi.

"U toku ovih provera otvorila su se druga pitanja proizašla iz medijskih izveštaja i saznanja o vrbovanju državljana BiH od osoba koje su se navodno predstavljale kao radnici bezbednosnih i obaveštajnih službi drugih zemalja", stoji u saopštenju.

Ta pitanja će biti rešavana putem Međunarodne pravne pomoći sa Hrvatskom i Slovenijom, navodi se u saopštenju i dodaje da će rad na tom predmetu biti nastavljen.

Iz tužilaštva su naveli i da, prema prikupljenim dokazima i izjavama svedoka, Ministarstvo bezbednosti BiH nije raspolagalo zvaničnim informacijama o vrbovanju selefija u momentu kada je ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić javno potvrdio te informacije.

Mektić je ranije potvrdio da Ministarstvo bezbednosti BiH poseduje informacije da su hrvatski obaveštajaci vrbovali pripadnike selefijskog pokreta u BiH da prenose oružje u lokalne mesdžide, kako bi to oružje potom bilo pronađeno.

Na taj način, naveo je Mektić, bile bi potvrđene optužbe hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović o postojanju 10.000 radikalizovanih osoba i terorističkih kampova u BiH.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
online izdanje
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side