Tusk iz Skoplja pozvao lidere EU da Severnoj Makedoniiji u oktobru daju datum za početak pregovora
17.09.2019 Skoplje

Tusk iz Skoplja pozvao lidere EU da Severnoj Makedoniiji u oktobru daju datum za početak pregovora

Tusk iz Skoplja pozvao lidere EU da Severnoj Makedoniiji u oktobru daju datum za početak pregovora Foto: pixabay
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas u Skoplju da je Severna Makedonija obavila "svoj domaći zadatak" za početak pristupnih pregovora sa EU i pozvao lidere EU da to potvrde u oktobru.

"Napori Severne Makedonije u poslednjih nekoliko godina bili su izvanredni. Postali ste šampioni političke zrelosti u vašem regionu. U poslednje dve godine napravili ste sve što se očekuje od vas da počnete pregovore sa EU", rekao je Tusk na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom.

Predsednik Evropskog saveta je kao "impresivno dostugnuće" ocenio Prespanski dogovor sa Grčkom, ističići da EU to "ne treba da uzme 'zdravo za gotovo'".

Tusk je dodao da se u junu ove godine na Samitu EU otvoreno zalagao da Severna Makedonija dobije datum za početak pregovora i istakao da na tom stavu ostaje i danas.

"Skoplje je najbolje mesto odakle mogu da pozovem lidere EU da završe svoj posao", rekao je odlazeći predsednik Evropskog saveta.

Premjer Severne Makedonijne Zoran Zaev, nazvao je Tuska prijateljem i ocenio da je dobijanje datuma u oktobru bez daljeg odlaganja u interesu i njegove zemlje i EU.

"Ulazimo u dubinsko i dugo transformacijsko putovanje do cilja – članstva u EU. Transformacije ove zemllje saglasno politikama i pravilima EU, a u korist naših građana", rekao je Zaev.

Tusk se tokom posete Skoplju, pre Zaeva sreo i sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, koji je ocenio da će početak pristupnih pregovora biti snažan impuls za dalju realizaciju suštinskih reformi u zemlji, do članstva u EU.

To će, istakao je Pendarovski, doprineti sveukupnoj stabilnosti i prosperitetu Severne Makedonije i regiona.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side