10.12.2018 Zagreb

Tuđman dobio spomenik u Zagrebu na 19. godišnjicu smrti

Tuđman dobio spomenik u Zagrebu na 19. godišnjicu smrti Foto: prtscr ytb
Spomenik prvom hrvatskom predsedniku Franji Tuđmanu otkriven je danas u centru Zagreba, na 19. godišnjicu njegove smrti, u prisustvu hrvatskog državnog vrha.

Otkrivanju spomenika ispred koncertne dvorane "Vatroslav Lisinski" prisustvovali su predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsednik Sabora Gordan Jandroković.

Predsednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da je ceo hrvatski narod čekao godinama na spomenik Franji Tuđmanu, "prvom hrvatskom predsedniku" koji je ostao "upisan u istoriju kao velikan" i koji je zadužio Hrvatsku "za mnoga stoleća".

"Naša je dužnost iskazivati čast njegovoj uspomeni", rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Ona je rekla da je "pretrpevši velika stradanja i opterećen nepravednim stegama hrvatski narod u bivšoj državi bio osuđen na drugorazredni položaj" i da se "Tuđman izložio progonu jer je znao da se bez žrtve ne može ostvariti ništa veliko".

Tuđman se "nije dao pokolebati u svojim ciljevima", a nakon akcije Oluja "nije nadmeno trijumfovao nego je s otvorenom rukom došao u Vukovar", dodala je hrvatska predsednica.

Premijer Andrej Plenković je naglasio da je Tuđman svojim delovanjem zaslužio i ovakav oblik počasti u glavnom gradu.

"Bio je politički lider koji je uspeo uspešno da prepozna znakove vremena. Svojom okupljajućom, pomirljivom i državničkom politikom postavio je temelje Hrvatske", rekao je Plenković.

Spomenik Tuđmanu Plenković je opisao kao još jedan znak razumevanja Tuđmanove uloge u stvaranju hrvatske države.

Predsednik Sabora Gordan Jandroković izrazio je zadovoljstvo što se upravo na ovaj način obeležava 19. godišnjica smrti Franje Tuđmana čija je politička ostavština toliko bitna za hrvatski narod i hrvatsku državu.

"Tuđman je uvek bio ispred drugih i poveo svoj narod u stvaranje države. Bio‭ je jedan od retkih državnika koji je sproveo svoju viziju u stvarnost", rekao je.

Spomenik Tuđmanu finansirao je Grad Zagreb. Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, uprkos najavama, nije stigao na otkrivanje a njegova zamenica Jelena Pavičić Vukičević rekla je da je danas istorijski dan i da je vreme da se "realno sagledaju hrvatska savremena istorija i realno mesto Franje Tuđmana u njoj".

Spomenik su otkrili članovi porodice Tuđman i vajar Kuzma Kovačević koji je rekao da mu je "velika radost i čast" što je autor dela koje "vajarskim jezikom svedoči o duhovnoj veličini predsednika Tuđmana". Pre ceremonije otrkivanja spomenika prvom predsedniku samostalne Hrvatske održan je protest nekoliko nevaldinih organizacija.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side