Tomislav Merčep deo kazne zbog ratnog zločina provodi u banji
12.09.2018 Zagreb

Tomislav Merčep deo kazne zbog ratnog zločina provodi u banji

Tomislav Merčep deo kazne zbog ratnog zločina provodi u banji Foto: pixabay.com
Ratni zločinac Tomislav Merčep, ratni pomoćnik ministra unutrašnjih poslova, deo sedmogodišnje zatvorske kazne služi u banji, piše danas portal Indeks.

 


Merčep je po komandnoj odgovornosti osuđen zbog ratnog zločin nad srpskim civilima na području Zagreba, Pakraca i Kutine, krajem 1991, odnosno za ubistvo 43 civila.

Kako navodi hrvatski portal, osuđeni Merčep trenutno se nalazi u banji, Krapinske toplice, 50-tak kilometara udaljenoj od Zagreba, a vreme provedeno u banji računa mu se u odsluženje kazne.

"Zatvoreniku je na osnovu preporuke lekara odobreno lečenje u stacionarnoj medicinskoj ustanovi, s obzirom na to da za sprovođenje potrebnog lečenja ne postoje uslovi u telima zatvorskog sistema. Predviđeno je da lečenje u spoljnoj zdravstvenoj ustanovi traje od 1. avgusta do 15. septembra 2018", rekli su Indeksu u Ministarstvu pravosuđa.

Povlašćeni tretman i mesec i po odmora u banji Tomislavu Merčepu je, navodi Indeks, omogućen uz asistenciju Ministarstva branitelja koje je posredovalo u dogovaranju termina banjskog lečenja.

Prema pisanju portala, Merčep je u banji proveo i prošlo leto. Indeksu je to potvrdilo nekoliko svedoka, među ostalim i pravosudni policajac koji je želeo da ostane anoniman, kao i građanin koji je ispričao da je viđao Merčepa u parku ili u kafiću bez pravosudnih policajaca.

Vrhovni sud Hrvatske početkom prošle godine povisio je zatvorsku kaznu Tomislavu Merčepu s pet i po, na koliko ga je prvostepeno osudio zagrebački sud, na sedam godina zatvora.

Optužnica je teretila Merčepa da kao faktički zapovednik rezervne jedinice MUP-a, poznate kao "merčepovci" i smeštene u Pakračkoj Poljani i na Zagrebačkom velesajmu, nije sprečio njene pripadnike da nezakonito hapse, muče, zlostavljaju i ubijaju civile srpske nacionalnosti.

Na taj način su ubijene najmanje 43 osobe među kojima i tri člana porodice Zec iz Zagreba i njihovo 12-godišnje dete. Još se tri osobe vode kao nestale, a šestoro uhapšenih je preživelo mučenje.

Na početku suđenja optužnica je teretila Merčepa da je naredio zločine, ali je kasnije taj deo optužbe izmenjen i ublažen.

Merčep je uhapšen krajem 2010, a zbog ranijeg moždanog udara, odmah je smešten u zatvorsku bolnicu.

I podizanje optužnice sredinom 2011. dočekao je u banji, gde je više puta boravio i tokom suđenja, koje je počelo godinu kasnije.

Zbog lošeg zdravstvenog stanja bio mu je ukinut i pritvor u kojem je ponovo završio po izricanju prvostepene osuđujuće presuda u maju 2016.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side