30.06.2017 | 18:33h ► 22:11h Dubrovnik

Tači u Dubrovniku: Saradnja ključ očuvanja mira, stabilnosti i evropske budućnosti

Tači u Dubrovniku: Saradnja ključ očuvanja mira, stabilnosti i evropske budućnosti Foto: prtscr ytb
Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas u Dubrovniku da je saradnja ključ mira i stabilnosti, i budućnosti stupanja u Evropsku uniju i NATO.

"Suprotno činjenici da još imamo ne tako lake izazove u našem regionu, mislim da su poslednji događaji dali razloga za optimizam u to da stvari opet mogu ići u pravom pravcu", rekao je Tači obraćajući se predsednicima država, učesnicima samita Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), saopšteno je iz njegovog kabineta.

On je rekao da je istina da je poslednjih meseci većina zemalja u regionu prošla kroz neophodne probne demokratske periode i da je potvrđeno da građani regiona biraju političke opcije koje podstiču dijalog, saradnju i integracije.

"Poruka je jasna – mi želimo EU zbog vrednosti koje ona predstavlja i privrednih mogućnosti koje pruža. Ovo je najbolja poruka za region, iz regiona, međutim i za EU i NATO", naveo je Tači.

Pred kolegama iz regiona i predstavnicima EU, predsednik Kosova je rekao da je ovo i najbolja lekcija za sve one koji na region gledaju sa sumnjom.

"Budućnost nije u podelama, nego u integracijama. Ovo je razlog što su forumi kao što je ovaj bitni za sve nas, kako bismo ponovo potvrdili našu posvećenost regionalnoj saradnji, ali i ostvarivanju naših realnih težnji o učlanjenju u EU i NATO", dodao je on.

Tači je takođe rekao da Kosovo ostaje posvećeno učešću u radu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, i da je podnelo zahtev da u bliskoj budućnosti preuzme predsedavanje tom inicijativom.

"Mi smo ohrabreni podrškom koju je ovaj predlog dobio. Ovo je dokaz da SEECP jeste forum koji promoviše vrednosti jednakosti, sveobuhvatnosti i saradnje", rekao je on.

Kosovski predsednik je ocenio da je "dijalog o normalizaciji odnosa između dve države, Kosova i Srbije, dao pozitivne rezultate".

"Dakle, ja sada kao predsednik zemlje izražavam spremnost da se nastavi taj dijalog, kao jedini mehanizam za potpunu normalizaciju naših međudržavnih odnosa", rekao je Tači.

 

Tači od Mogerini zatražio jasnu perspektivu učlanjenja Zapadnog Balkana u EU

Predsednik Kosova Hašim Tači saopštio je da se u Dubrovniku susreo sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini i da je od nje zatražio jasnu perspektivu učlanjenja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju. "Zatražio sam veće prisustvo EU u regionu, jasnoću i sigurnu perspektivu za integraciju država zapadnog Balkana u EU", napisao je Tači na svom nalogu na fesjbuku.

Tači konstatuje da je Evropska unija jedini okvir za modernizaciji društava Zapadnog Balkana i garant ekonomskog razvoja.

Iz njegovog kabineta je prethodno saopšteno da je Tači u Dubrovniku izjavio da je saradnja ključ mira i stabilnosti i budućnosti stupanja u EU i NATO.

"Suprotno činjenici da još imamo ne tako lake izazove u našem regionu, mislim da su poslednji događaji dali razloga za optimizam u to da stvari opet mogu ići u pravom smeru", rekao je Tači, obraćajući se predsednicima država, učesnicima samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), saopšteno je iz njegovog kabineta.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side