Švarc-Šiling: Dejtonski sporazum stvorio državu kojom je nemoguće upravljanje
27.09.2020 Sarajevo

Švarc-Šiling: Dejtonski sporazum stvorio državu kojom je nemoguće upravljanje

Švarc-Šiling: Dejtonski sporazum stvorio državu kojom je nemoguće upravljanje Foto: PrtScn
Nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Švarc-Šiling ocenio je danas da je Dejtonski sporazum, potpisan pre 25 godina, učinio BiH državom "nemogućom za upravljanje".

Konzervativni nemački političar i diplomata koji slovi za izvrsnog poznavaoca prilika u BiH, poručio je u kolumni koju je danas objavio Dojče vele (DW), da je krajnje  vreme da ta zemlja napokon iskusi pravdu jer bez pravde nema ni trajnog mira, prenela je Hina.

"'Snaga činjenica' već 25 godina od uspostavljanja Dejtona određuje političko delovanje i suživot u svim segmentima života u BiH, a to nema nikakve veze s pomirenjem i pravdom nakon rata. Naprotiv, Dejtonski sporazum zacementirao je put nacionalističkim i secesionističkim snagama u BiH, koje decenijama teže razbijanju države,", napisao je Švarc-Šiling prozivajući međunarodnu zajednicu da danas radi iste greške kao '90-tih godina kada je nemo posmatrala zbivanja u bivšoj Jugoslaviji.

Kao ilustraciju nedopustive pasivnosti naveo je tolerisanje agresivne i nacionalističke retorike mnogih bosansko-hercegovačkih političara koji godinama veličaju osuđene ratne zločince.

On je podsetio da u BiH i danas postoji visoki predstavnik koji ima mogućnost da deluje ali mu se to ne dozvoljava, a ako se nastavi s takvom pasivnom politikom, upozorava nemački političar, zemlja bi moglda jednostavno da se raspadne.

"Današnja BiH je nestabilna, pravna država teško da postoji, korupcija je na visokom novou, siromaštvo i socijalna nesigurnost neprestano rastu, a opadanje broja stanovnika, jer mladi i kvalifikovani ljudi odlaze iz BiH, godinama je gotovo nezaustavljivo. Dejtonski sporazum i Ustav BiH, međutim, ostaju nepromenjeni, podrivaju demokratska prava i tako vode zemlju sve dublje u besperspektivnost i sve dalje od EU", ocenio je Švarc-Šiling.

On je istakao da je Dejtonski sporazum oduzeo demokratska prava svim manjinama jer one praktično ne postoje u Ustavu BiH koji predviđa samo tri etničke grupe kao konstitutivne narode.

"Osnovna prava mnogih Bosanaca i Hercegovaca izbrisana su Dejtonskim sporazumom", napisao je Švarc-Šiling koji je kao visoki predstavnik za BiH 2006. i 2007.godine želeo energičnije da deluje i da  čak smeni Milorada Dodika s dužnosti ali zapadne sile su ga sprečile u tome blokirajući izvršna ovlašćenja koja je imao u rukama.

Sada tvrdi kako zamisao tvoraca Dejtonskog sporazuma nikada nije bila da zadrži taj dokument u izvornom obliku jer je on trebalo da posluži samo kako bi se zaustavio rat.

Napisao je kako mu je glavni američki pregovarač Ričard Holbruk preneo da će se sporazum stalno menjati, korak po korak a te 1995. godine šef nemačkog pregovaračkog tima u Dejtonu Volfgang Išinger čak je insistirao da u dokument bude unesena i klauzula po kojoj bi revizija započela tri godine posle potpisivanja.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side