14.03.2019 | 10:15h ► 11:45h Podgorica

Suđenje za pokušaj terorizma: Sud odbio snimke Sinđelića

Suđenje za pokušaj terorizma: Sud odbio snimke Sinđelića Foto: pixabay.com
Sutkinja u slučaju pokušaja terorizma Suzana Mugoša odbila je da uvrsti u dokazni postupak nove snimke koje je danas dostavilo Specijalno tužilaštvo, a na kojima se čuje da krunski svedok Saša Sinđelić potvrđuje da je u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora 2016. godine planiran državni udar.


Ona je saopštila da u ovoj fazi postupka nije moguće izvoditi nove dokaze, ali da je moguće da budu razlog za takozvano pretvaranje glavnog pretresa nakon iznošenja završnih reči.

Mugoša je pozvala optužene da angažuju nove branioce, ako to žele, a koji im po zakonu nisu obavezni, imajući u vidu da se advokati odbrane ni danas nisu pojavili na suđenju.

Pre današnjeg ročišta na kome bi trebalo da počne izlaganje završnih reči u slučaju pokušaja terorizma, specijalno državno tužilaštvo Crne Gore je dostavilo Sudu dva snimka krunskog svedoka saradnika Saše Sinđelića, na kojima on potvrđe da se u Crnoj Gori spremao državni udar.

Kako je saopšteno na suđenju, reč je o snimcima koji su objavljeni u medijima.

Na snimcima se čuje da Sinđelić potvrđuje sve što je rekao tokom suđenja.

"Prilikom mog boravka u Moskvi, ja sam shvatio o čemu se tu radi, da se priprema bukvalno državni udar u Crnoj Gori - da se svrgne vlast. To sam shvatio iz svega što mi je izneo sam Šišmakov, ja sam video da je to, da kažem, vrlo ozbiljna stvar", rekao je Sinđelić u jednom od snimaka.

Advokati su prethodno pred početak jučerašnjeg ročišta dostavili sudu dva snimka koji, kako tvrde, kompromituju status svedoka saradnika Saše Sinđelića. Pojedini mediji su nakon toga objavili video snimke, koje su im, kako tvrde, dostavili advokati odbrane i na kojima se vidi da Sinđelić na nepoznatoj lokaciji "osobama od poverenja govori kako su se stvari zaista odvijale, te da je njegovo lažno svedočenje iznuđeno mučenjem i ucenama".

Prethodno je Sinđelić u emisiji Ćirilica na TV Hepi opovrgao sve što je govorio na sudu. Iz Višeg suda je saopšteno da to što Sinđelić priča po medijima nema  nikavog značaja za sudski postupak i da sud samo ceni iskaz dat u sudnici.

Današnjem ročištu nisu prisustvovali advokati odbrane koji su i jučerašnje suđenje napustili nezadovoljni odlukom predsedavajuće sutkinje Suzane Mugoše da u dokaze ne uvrsti njihove snimke. Ona je saopštila da u ovoj fazi postupka nije moguće uvrsiti nove dokaze te da je moguće tek nakon završnih reči.

Optužnicom su obuhvaćena dvojica ruskih državljana za koje Tužilaštvo tvrdi da su agenti ruske obaveštajne službe GRU-a Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, devet srpskih državljana, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević i Mihailo Čađenović, vozač DF-a.

Optužnicom su obuhvaćeni i srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević.

Srbija je odbila izručenje Ristića i Bogićevića i njima se sudi u odsustvu.

Postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi se posebno kao i protiv Branke Milić koja je u novembru samoinicijativno napustila suđenje nezadovoljna nalazom veštaka koji je procenjivao njeno zdravstveno stanje i odlukom Suda da odbije njegovo izuzeće i utočište našla u Ambasadi Srbije u Podgorici, gde se još nalazi.

Oni se terete da su u noći poslednjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, 16. oktobra 2016. godine, planirali upad u Skupštinu, hapšenje ili likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića i nasilnu smenu vlasti, sa ciljem da se Crna Gora spreči da uđe u NATO.

Suđenje je prekinuto i biće nastavljeno sutra u 11 sati.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side