18.01.2018 | 13:00h ► 17:50h Skoplje

Stoltenbeg: Napredak u reformama otvara mogućnost za članstvo Makedonije u NATO

Stoltenbeg: Napredak u reformama otvara mogućnost za članstvo Makedonije u NATO Foto: Beta, AP
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg danas je u govoru u makedonskom parlamentu pohvalio Makedoniju za napredak u reformama, za koje je rekao da otvaraju mogućnost za punopravno članstvo u Alijansi.

Stoltenberg je rekao da su članice NATO i on bili šokirani nasiljem koje se dogodilo u Sobranju 27. aprila prošle goidne a da je sada impresioniran napretkom postignutim od tada.

On je pozdravio reformski plan Vlade Makedonije i sproveđenje reformi, ali je dodao da to mora da se nastavi.

"Vrata za nove članice su otvorena, ali prelazak praga traži ozbiljan posao. Budite transprentni sa nama i sa reformama, a mi ćemo vas podržavati i pomoći vam koliko možemo. Pretvorili ste državu od nestabilne u državu realnih mogućnosti za novi prosperitet", rekao je Stoltenberg makedonskim poslanicima. Ističući primer ulaska Crne Gore u NATO, on je rekao da ispred sedišta Aijanse ima prostora za još zastava, aludirajući da Makedonija ima realne šanse da postane punopravna članca.

Stoltenberg je rekao da zemlje članice prepoznaju novi entuzijazam i da žele da Makedonija uspe, pozdravljajući volju vlade u Skoplju da reši spora oko imena sa Grčkom.

Generalni sekretar NATO je pozdravio usvajanje Zakona o jezicima kojim se proširuje upotreba albanskog i dogovor o doborosusedstvu s Bugarskom, a makedonsku vladu je pohvalio za poboljšanje odnosa sa susedima.

Stoltenberg je rekao da je veoma važna i uloga opozicije koja treba da prati i koriguje vladu, uz napomenu da i građansko društvo treba da nastavi da pomaže reforme.

Dok se Stoltenberg obraćao poslanicima ispred Sobranja Makedonije se okupila grupa građana, među kojima su bili i članovi manje vanparlmentarne stranke "Levica", koji su protestovali protiv ulaska Makedonije u NATO.

Demostranti su nosili transparente "Protiv rata za profit", "U NATO ni pod ustavnim imenom", a mirni protest su obezbeđivali policajci.

 

Stoltenberg: Nema plana B, Makedonija mora da reši spor oko imena

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Skoplju da Makedonija mora da reši spor oko imena s Grčkom da bi ušla u Alijansu i da ne postoji plan B.

"Spor oko imena s Grčkom mora da se reši. Ne postoji dugi način za ulazak Makedonije u NATO", rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare s makedonskim premijerom Zoranom Zaevom.

Prema rečima Stoltenberga, to je naglašeno na Samitu NATO u Bukureštu 2008, a zatim ponovljeno na samitu u Velsu 2014. i Varšavi 2016. godine.

Generalni sekretar NATO je rekao da je Makedonija ostvarila veliki napredak u reformama, ali da ne postoji drugu način za ulazak, jer se odluke u Alijansi donose konsenzusom.

"Zato se stvarno nadam da ćete rešiti spor oko imena i pozdravljam novi zamajac u pregovorima. NATO ne može da reši ime i da daje predloge, to sami morate da rešite", rekao je Stoltenberg posle sastanka sa Zaevom.

Premijer Makedonije je posetu generalnog sekretara NATO ocenio kao ključnu za ohrabrenje i podršku makedonskim očekivanjima da će 2018. biti istorijska godina za Makedoniju, region, NATO i EU.

"Ne mogu da ne izrazim zadovoljstvo zbog obnovljenog interesa NATO za Zapadni Balkan u jednom važnom i osetljivom geostrateškom trenutku. Vreme je da uvedemo u završnicu proces integracije svih zemalja regiona koje žele da budu deo porodice Severnoatlantske alijanse", rekao je Zaev.

On je rekao da je ubeđen da Makedonija zaslužuje evroatlantske perspektive i dodao da većina građana želi članstvo zemlje u EU i NATO.

Stoltenberg se danas u Skoplju sasteo i s predsednikom Đorđem Ivanovim, šefom diplomatije Nikolom Dimitrovim, ministarkom odbrane Radmilom Šekerinskom, predsednikom parlamenta Talatom Džaferijem i liderima vladajuće partije Albanaca DUI Alijem Ahmetijem i opozicionog VMRO DPMNE Hristijanom Mickoskim.

Generalni sekretar NATO je održao govor pred poslanicima u Sobranju, kojem su prisustvovali i poslanici VMRO DPMNE, koji poslednjih meseci bojkotuju parlamentarne sednice zbog hapšenja šest njihovih poslanika koji su učestovali u nasilju u aprilu.

U vreme Stoltenbergovog govora u parlamentu ispred zgrade se okupila grupa građana koji su iz različitih političkih razloga protestovali zbog integracije Makedonije u NATO, a na skupu je zapaljena i zastava Alijanse.

Dok su malobrojne pristalice male vanparlamentarne stranke Levica protestovali protiv NATO i globalizma, nekoliko članova desničarskog nacionalnog pokreta Makedonijum je protestovalo zbog promene imena, sporazuma s Bugarskom i Zakona o jezicima, a zapalili su i zastavu NATO.

 

Stoltenberg za Zaeva: On je moj heroj

Generaalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Skoplju da je premijer Makedonije Zoran Zaev njegov heroj.

"Dobar prijatelj. On je moj heroj", rekao je Stoltenbeg novinarima posle završetka zajedničke konferencija za novinare sa Zaevom, kada su zatražili da se još jednom rukuju.

Stoltenberg je danas boravio u prvoj poseti Makedoniji, tokom koje je na sastancima s makedonskim zvaničnicima i političarima pohvalio reforme koje spovodi vlada Zoran Zaeva.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side