18.03.2019 Podgorica

Štajnmajer: Odnosi Nemačke i Crne Gore veoma bliski

Štajnmajer: Odnosi Nemačke i Crne Gore veoma bliski Foto: Beta / AP
Nemački predsednik Frank Valter Štajnmajer izjavio je da su odnosi Nemačke i Crne Gore veoma bliski i da dve države imaju potencijala za još snažniju saradnju, pre svega u ekonomskoj sferi.

On je, u razgovoru sa crnogorskim predsednikom Milo Đukanovićem u Berlinu, rekao da Crna Gora može računati i na podršku Nemačke na putu ka Evropskoj uniji (EU).

Štajnmajer je podsetio na podršku Nemačke tokom pristupanja NATO, ističući da je Crna Gora danas vredan partner u Alijansi, saopšteno je danas iz Đukanovićevog kabineta.

"Naš sledeći zadatak je integracija u EU", kazao je nemački predsednik i istakao da je Crna Gora jedna od najbržih zemalja na evropskom putu.

Kako je naveo, on je uveren da će se EU nakon izbora za evropski parlament i jasnije slike o Bregzitu, snažnije posvetiti integraciji Zapadnog Balkana.

"Crna Gora će na tom putu imati punu podršku Nemačke, posebno po pitanju jednog od najvažnijih pitanja u pregovorima, vladavini prava", poručio je Štajnmajer.

Đukanović je zahvalio Štajnmajeru za veliku podršku Nemačke koju u kontinuitetu pruža Crnoj Gori i u vremenu kada je očuvala stabilnost, i krenula na put integracija i uspostavljanja demokratije, i danas kada kao nezavisna država mukotrpno radi na izgradnji institucija i dostizanju evropskih standarda.

Kako je on rekao, takav odnos Nemačke nije samo prema Crnoj Gori, nego i celom regionu, za čiju je stabilnost ključna dalja integracija i viši kvalitet života građana.

"Imponuje pažnja Nemačke, ali bi bilo važno da iskoristite svoj uticaj, kako bi i druge evropske adrese pomogle evropeizaciju Balkana", naglasio je Đukanović.

On je kazao da se Crna Gora, iako mala zemlja, trudi da bude ozbiljan promoter evropske politike u regionu i ocenio da je posebno značajna podrška Nemačke u oblasti pravosuđa, unutrašnjih i spoljnih poslova.

Značajan deo razgovora, kako je saopšteno, bio je posvećen i aktuelnim prilikama u regionu.

"Obostrano je pozdravljen dogovor Skoplja i Atine, koji može biti primjer kako se i teška pitanja rešavaju kada za to postoji polotička volja i jasni ciljevi, što treba da posluži kao inspiracija i za preostala otvorena pitanja u regionu", ističe se u saopštenju.

Prve dame Crne Gore i Nemačke, Lidija Đukanović i Elke Bidenbender, imale su odvojeni razgovor tokom kojeg su posebnu pažnju posvetile ulozi žene u javnom i političkom životu i obrazovanju mladih.
 

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side