Specijalnoj tužiteljki Janevoj određen 30-dnevni pritvor
21.08.2019 Skoplje

Specijalnoj tužiteljki Janevoj određen 30-dnevni pritvor

Specijalnoj tužiteljki Janevoj određen 30-dnevni pritvor Foto: pixabay
Skopski krivični sud odredio je večeras pritvor specijalnoj tužiteljki Katici Janevoj zbog sumnje da je učestovala u slučaju iznude nazvanom "Reket".

Sudija za prethodni postupak je, posle višečasovnog ispitivanja, Janevoj odredio 30-dnevni pritvor na zahtev Tužilaštva za organizovani kriminal, ali je dozvolio da sutra, uz policijsku pratnju, ode u rodnu Đevđeliju na sahranu majci koja je rano jutros preminula.

To je novinarima rekla tužiteljka za organizovani kriminal Vilma Ruskoska koja vodi slučaj "Reket", dodajući da je u konsultacijama sa sudijom ocenila da je puštanje Janeve da ode na sahranu "veoma ljudski".

Specijalna tužiteljka Janeva je sada treći osumnjičeni u istrazi "Reket" Tužilaštva za organizovani kriminal i u pritvoru u skopskom zatvoru se priključila Bojanu Jovanovskom, zvanom Boki 13 i Zoranu Milevskom, koji su uhapšeni 15. jula kada je otvoren istražni postupak.

Tužilaštvo za organizovani kriminal Severne Makedonije Janevu sumnjiči da je zloupotrebila službeni položaj specijalne tužiteljke i sebi i dvojici ranije osumnjičenih u slučaju "Reket" "pribavila imovinsku korist u značajnom iznosu".

Janeva je dozvolila dvojici ranije osumnjičenih da "trgujući uticajem koji na nju ima jedan od osumnjičenih" (Boki 13 sa kojim je privatno u prijateljskim odnosima) uzmu milion i po evra od biznismena Jordana Kamčeva u zamenu za povoljniji položaj u istrazi ; u slučaju "Imperija" koji vodi njeno tužilaštvo.

Za olakšavane položaja Kamčeva u istrazi u slučaju "Imperija", kako je naveo državni tužilac Ljubomir Joveski, dobila je nameštaj vredan 298.000 denara (oko 4.800 evra), koji joj je nabavio jedan od osumnjičenih.

Vilma Ruskoska je rekla da se ne radi samo o nameštaju, već da očekuje dokaze za mnogo veći iznos.

Specijalnu tužiteljku za prisluškivane razgovore Janevu policija je danas uhapsila u Skoplju, a pretresene su njena kuća u skopskom naselju Kozle i kuća u Đevđeliji, a iz kancelarije u Specijalnom tužilaštvu joj je oduzet službeni kompjuter.

U istrazi slučaja "Reket" za iznudu su, do sada, bile osumnjičene samo dve osobe, Bojan Jovanovski, poznat kao Boki 13, i Zoran Milevski, ali su se u međuvremenu u javnosti pojavili i snimci na kojima se čuje glas Janeve i pominju visoko pozicionirani političari.

Tužilaštvo za organizovani kriminal sumnjiči Jovanovskog i Milevskog da su iznudili novac od Kamčeva, koji je pod istragom Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore, tako što su mu, u zamenu za novac, nudili uticaj na javnog tužioca u cilju olakšavanja njegovog položaja.

Kamčev je Jovanovskom i Milevskom u dva navrata isplatio ukupno milion i po evra od prvobitno traženih osam miliona, a dogovorenih pet. Potom je početkom maja to prijavio Tužilaštvu za organizovani kriminal, pošto je o tome najpre razgovarao sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side