Na Cetinju u miru proteklo nalaganje dva badnjaka
06.01.2020 | 09:45h ► 17:45h Podgorica

Na Cetinju u miru proteklo nalaganje dva badnjaka

Na Cetinju u miru proteklo nalaganje dva badnjaka Foto: Beta, AP / Risto Bozovic
Ceremonije nalaganja badnjaka u organizaciji dve pravolsavne crkve u Crnoj Gori održane su danas na Cetinju i protekle su mirno, uz pojačano prisustvo policije i u atmosferi tenzija podignutoj donošenjem Zakona o slobodi veroispovesti.

Mitropolijia crnogorsjko-primorska Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) odvojeno su u 15 sati, na udaljenosti od stotinak metara, naložile badnjake.

Ispred Cetinjskog manastira gde je badnjak palila SPC bilo je prisutno 800 ljudi, dok je ispred Dvora kralja Nikole bilo 600 pristalica CPC, rečeno je Beti u policiji.

Mitropolit CPC Mihailo je u prvoj reakciji na Zakon o slobodi veroispovesti usvojen krajem prošle godine čestitao gradjanima Crne Gore uz ocenu da je Crna Gora čekala na taj zakon "čitavih 50 godina", te da je donela akt kakav "već ima čitav civilizovan svet", u skladu s najstrožim medjunarodnim standardima, tradicijom i istorijom.

"Neka zakon bude temelj pravih verskih sloboda, pravde i istine za se vernike i sve gradjane Crne Gore. Neka bude crnogorski oganj i svetinja u kojoj će svi naći zadovoljenje elementarnih ljudskih prava na dostojanstven i civillizovan način", rekao je Mihajlo.

Medju okupljenima ispred dvora bili su prisutni predsednik crnogorske Skupštine Ivan Brajović i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, a pevale su se nacionalne pesme i viorile se crnogorske zastave; nastupio je i folklorni ansambl u crnogorskoj nošnji.

Ispred Cetinjskog manastira, okupljenim pristalicama SPC na poziv mitropolita Amfilohija obratio se vladika Metodije koga je prema tvrdnjama mitropolije SPC crnogorska policija pretukla u noći izmedju 27. i 28. decembra, nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

"On je došao iz bolnice, sa VMA, bio je desetak dana tamo, dobio je malo batina zajedno s drugima na Djurdjevića Tari. On je episkop dioklijski, i to pokazuje da ova crkva postoji od vremena cara Konstantina, a ne od juče“, istakao je mitropolit.

Episkop Metodije je, čestitajući okupljenima Badnji dan, rekao da je "narod možda jedini u ovom trenutku na celom svetu koji je prepoznao, i čak nesvesno, izašao na ulice za svoju egzistenciju, ne samo biološku i fizičku, već i duhovnu, da zna šta je smisao života".

"Progovorili su naši preci, okupili su nas ćivot Svetog Vasilija i Svetoga Petra Cetinjskog, izveli su taj divni narod na ulice, desetinama hiljada. Zbog toga sam radostan, jer sam video najveće čudo u svom životu koje se desilo u našoj zemlji; možda u ovom trenutku jedino u celome svetu. To je ono što treba da očuvamo i održimo da bi se Hristos rodio u srcima našim", poručio je on.

Ispred Cetinjskog manastira uz pristalice SPC bili su ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, čelnici opozicionog Demokratskog fronta i demokrata.

Taj skup protekao je bez državnih i stranačkih obeležja.

Večeras u 18 časova mitropolit Amfilohije ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici prisustvuje nalaganju badnjaka.

autor: JU, VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side