Spasovski očekuje jednu od najprljavijih predizbornih kampanja
19.02.2020 Skoplje

Spasovski očekuje jednu od najprljavijih predizbornih kampanja

Spasovski očekuje jednu od najprljavijih predizbornih kampanja Foto: Beta/AP/Boris Grdanoski
Premijer Severne Makedonije Oliver Spasovski procenio je da će predstojeća izborna kampanja biti jedna od najprljavijih do sada, ali je izrazio uverenje da će njegova zemlja imati snage da se izbori sa tim i da organizuje slobodne, fer i legitimne izbore.

U intervjuu za EU Observer, Spasovski je pozvao EU da donese odluku o pristupnim pregovorima sa Severnom Makedonijom pre aprilskih vanrednih parlamentarnih izbora, naglasivši da je tajming veoma važan.

"Siguran sam da će ova kampanja biti jedna od najprljavijih u istoriji ove zemlje. Siguran sam da će lažne vesti i propaganda biti svakodnevica za vreme izbora", rekao je Spasovski u danas objavljenom intervjuu.

Kako su preneli skopski mediji, Spasovski je istakao da Severna Makedonija "ima snage da se izbori sa tim pretnjama i organizuje slobodne, fer i demokratske izbore".

On nije direktno odgovorio na pitanje da li očekuje rusko mešanje u kampanju i ishod predstojećih parlamentarnih izbora, rekavši da su se "sve zemlje Evrope i regiona suočile sa hibridnim pretnjama u procesu pristupanja NATO i EU".

"Ali, državne institucije su dovoljno snažne i spremne da obezbede da se izbori održe u normalnim uslovima", rekao je tehnički premijer Severne Makedonije.

Za aprilske izbore u Severnoj Makedoniji je rekao da će biti suočavanje proevropskih i nacionalističkih snaga u zemlji.

"Imamo dva suprotstavljena koncepta. Prvi nudi integraciju u EU i NATO, prosperitet, slobodu, transparetnost, demokratiju, a sa drugre strane je koncept koji je protiv svega što sam nabrojao, a podržava ga sadašnja opozicija", rekao je Spasovski koji je i potpredsednik vladajućeg SDSM.

Najveća makedonska opoziciona partija VMRO DPMNE, prema njegovim rečima, "nije uradila ništa od vremena 'gruevizma' i taj koncept je još duboko ukorenjen u partijske aktivnosti".

Spasovski je pozvao EU da donese odluku o pristupnim pregovorima sa Severnom Makedonijom pre aprilskih vanrednih parlamentarnih izbora.

"Uradili smo sve što je od nas zatraženo i veoma je važno da dobijemo odgovarajuću poruku od EU, posebno u martu. Tajming je od ogromne važnosti za nas sa ciljem da se zaustavi neizvesnost oko evropske perspektive Severne Makedonije koja može da se pojavi u zemlji, ali i u regionu", rekao je Spasovski.

Vanredni parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji biće održani 12. aprila, a zvanična 20-dnevna predizborna kampanja će početi 23. marta, iako su stranke poslednjih meseci u nekoj vrsti neformalne kampanje.

Dogovor o tim prevremenim izborima stranački lideri su postigli u oktobru prošle godine, nekoliko dana pošto je Evropska unija treći put odložila davanje datuma za početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
online izdanje
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side