SNSD predlaže Zakon o Ustavnom sudu BiH: Strane sudije se izbacuju, menja ih troje domaćih sudija
21.02.2020 Beograd

SNSD predlaže Zakon o Ustavnom sudu BiH: Strane sudije se izbacuju, menja ih troje domaćih sudija

SNSD predlaže Zakon o Ustavnom sudu BiH: Strane sudije se izbacuju, menja ih troje domaćih sudija Foto: Pixabay
Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika predložiće Zakon o Ustavnom sudu BiH, prema kome bi Predsedništvo BiH imenovalo a Dom naroda BiH potvrdio izbor troje domaćih sudija, koji bi zamenili troje sudija stranaca.

Ovim zakonskim rešenjem, koje je SNSD uputio na usaglašavanje strankama iz Republike Srpske u parlamentu BiH i predstavnicima hrvatskog naroda, predviđeno je da budu imenovana dvojica sudija iz Federacije BiH i jedan iz Republike Srpske, objavio je banjalučki Glas Srpske.

"Izabrane sudije pripadaju različitim narodima, a trojici stranih sudija Ustavnog suda BiH prestaje mandat danom izbora sudija u skladu sa ovim zakonom", navedeno je u ovom zakonskom rešenju.

Još stoji da se "za sudiju Ustavnog suda bira državljanin BiH sa pravom glasa koji je istaknuti pravnik visokog moralnog ugleda".

U obrazloženju predloženog zakona navedeno je da je ustavni osnov za njegovo donošenje sadržan u odredbama Ustava BiH, kojima je regulisana mogućnost izmene načina izbora trojice stranih sudija koje je do sada birao predsednik Evropskog suda za ljudska prava.

Kao razlog za donošenje ovog zakona, navodi se potreba da BiH obezbedi vlastiti suverenitet, koji je sadašnjim načinom izbora troje stranih sudija Ustavnog suda ograničen.

"Potrebno je u skladu sa ustavnom mogućnošću obezbediti da Ustavni sud BiH u punom kapacitetu bude popunjen sudijama državljanima BiH koje bi birao organ BiH", ističe se u ovom zakonskom rešenju.

Dalje se ocenjuje da bi Ustavni sud, kao samostalni i nezavisni organ, trebalo da predstavlja instituciju u kojoj bi državni subjektivitet BiH najviše došao do izražaja.

Kao argument za usvajanje predloženog zakona navodi se i mišljenje Evropske komisije o članstvu BiH u EU iz 2019. godine, u kojem se ističe, između ostalog, da treba ojačati profesionalnost i nezavisnost sudija Ustavnog suda BiH, počevši od unapređenja kriterijuma za njihov izbor i postupaka imenovanja, te da je potrebno rešiti pitanje međunarodnih sudija u tom sudu.

Ustavni sud BiH ima devet sudija, dva Bošnjaka, dva Srbina, dva Hrvata i troje stranih sudija, koje imenuje Evropski sud za ljudska prava BiH.

Poslednja odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa poljoprivrednim zemljštem izavala je političku krizu u zemlji, a politički predstavnici iz RS doneli su odluku da ne učestvuju u donošenju odluka u organima BiH dok se ne donese Zakon o Ustavnom sudu BiH, kojim bi sudije stranci bili izbačeni iz ovog suda.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
online izdanje
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side