Slovenija ukinula restrikcije za ulazak iz Hrvatske
19.05.2020 Ljubljana

Slovenija ukinula restrikcije za ulazak iz Hrvatske

Slovenija ukinula restrikcije za ulazak iz Hrvatske Foto: Beta/Hina/DS
Slovenačka vlada donela je odluku prema kojoj zbog sličnosti epidemiološke situacije vezane za kovid-19 trenutno više nema potrebe za dosadašnjim restrikcijama prilikom ulaska u tu državu iz Hrvatske.


"Vlada seupoznala s epidemiološkim stanjem u Republici Hrvatskoj koje je pripremio Nacionalni institut za javno zdravlje iz koga se vidi da je rizik za širenje zaraze kovid-19 uobe države sličan, kao i da trenutno nema potrebe za posebnim ograničenjima kretanja između dve države, niti potrebe za karantinom ili samoizolacijom prilikom prelaska granice", navela je slovenačka vlada u saopštenju koje prenosi Hina.

Posle proglašenja kraja epidemije koronavirusa, krajem prošle nedelje, i najave da će ponovo otvoriti granice za državljane zemalja EU ali uz prethodnu procenu epidemiološke situacije u svakoj od pojedinih država tog prostora, Slovenija posle olakšavanja režima na granici sa Hrvatskom radi na postizanju sličnih dogovora sa drugim susednim državama.

Slovenački ministar privrede Zdravko Počivalšek izjavio je da je cilj da se sa susednim državama sa sličnom epidemiološkom slikom dogovori ponovno otvaranje granica do početka juna, a juče je o tome razgovarao sa mađarskim ministrom spoljnih poslova Peterom Sijartom.

Prema rečima slovenačkog ministra, cilj je da se utvrde protokoli za režim prelaza granice i osigurajusvi uslovi da ne dođe do ugrožavanja zdravlja, odnosno mogućnosti širenja koronavirusa.

Razgovore o takvom protokolu Slovenija je pokrenula i sa Austrijom.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side