Skupština Republike Srpske raspravlja o ukidanju vanrednog stanja
20.05.2020 Banjaluka

Skupština Republike Srpske raspravlja o ukidanju vanrednog stanja

Skupština Republike Srpske raspravlja o ukidanju vanrednog stanja Foto: prtscr youtube
Posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj se razmatra odluka o ukidanju vanrednog stanja održava se danas u Banjaluci.

Sednica se održava u u zgradi Vlade RS, što su poslanici opozicije žestoko kritikovali, navodeći da za više od dva meseca otkako je suspendovan rad Skupštine vlast nije mogla da obezbedi uslove za rad u zgradi te institucije.

Premijer RS Radovan Višković rekao je u uvodnom izlaganju da su se stekli uslovi za ukidanje vanrednog stanja, koje je u tom entitetu Bosne i Hercegovine proglašeno 28. marta zbog pandemije koronavirusa.

Posle izlaganja Viškovića usledile su žestoke kritike opozicije na račun vlasti, od optužbi da je na neustavan način proglasila vanredno stanje, do navođenja brojnih sumnjivih nabavki tokom vanrednog stanja.

Posebno su ukazali na nabavku poljske bolnice, plaćene više od 2,1 milion evra, za koju je premijer RS izjavio da "nije ni potrebna".

Naveli su i sporne nabavke rukavica i maski putem jedne turističke organizacije i izdvajanje oko 18 miliona evra za izgradnju parkinga za Univerzitetsko klinički centar Banjaluka u situaciji kada je privreda RS u kolapsu i kada je veliki broj ljudi ostao bez posla.

Predstavnici opozicije su ocenili da je zdravstveni sistem RS potpuno nespreman dočekao epidemiju korona virusa i da bolnice nisu imale osnovnu medicinsku opremu, poput stetoskopa i stalaka za infuziju.

Naveli su i da RS u celini nije bila spremna za pandemiju koronavirusa, jer nema robne rezerve, potrebne u vreme prirodnih i drugih nepogoda.

Poslanici opozicije su kazali da Vlada RS nije realizovala ni donete mere pomoći preduzećima koja zbog pandemije korona virusa nisu mogla da rade, zbog čega su pretrpela ogromne gubitke.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side