Skoro tri miliona putnika za mesec dana preko aerodroma u Atini
08.08.2019 Atina

Skoro tri miliona putnika za mesec dana preko aerodroma u Atini

Skoro tri miliona putnika za mesec dana preko aerodroma u Atini Foto: Pixabay
Međunarodni aerodrom u Atini je u julu imao skoro tri miliona putnika, što je neznatno povećanje u odnosu na jul prošle godine, ali ocene su ipak pozitivne, piše danas grčki list "Katimerini".

Ovog jula je postignut rekord po broju stranih putnika, sa povećanjem na više od dva miliona što je najviše tokom jednog meseca u istoriji tog aerodroma koji posluje od 1938. godine, ali je od 2001. na novoj lokaciji pošto je stara bila mala, i važi za jedan od najvećih u Evropi i najsavremenijih u svetu.

Stranih putnika je jula bilo 2,06 miliona, a prethodni mesečni rekord zabeležen je avgusta 2018. godine, sa 1,96 miliona stranih putnika.

Ukupno, računajuči i domaće, Atinski međunarodni aerodrom opslužio je 2,98 miliona putnika u julu, a u istom mesecu 2018. bilo ih je 2,85 miliona. Tako je ukupan promet porastao za 4,5 odsto što rukovodstvo smatra nedovoljnim, iako očekivanim.

Broj stranih putnika je porastao za 6,9 odsto, ali je u julu broj domaćih opao za 0,7 odsto (na 915.000 sa 921.000), što izaziva zabrinutost jer je prvi put da se negativan znak pojavljuje u putničkom saobraćaju.

Grčko domaće tržište pokazuje sveukupne "znake umora", jer je tokom sedam meseci ove godine poraslo za samo 3,0 odsto, dok se u periodu januar - jul, spoljni promet povećao triput više - za 9,0 odsto, što stvara optimizam u pogledu prihoda od turizma.

Za ovogodišnjih sedam meseci saobraćaj stranih putnika je porastao za 810.000, na ukupno 9,84 miliona, dok ih je u istom periodu lane na Atinskom međunarodnom aerodromu bilo 9,03 miliona.

U periodu januar - jul 2019. godine kroz taj aerodrom je prošlo ukupno 14,24 miliona putnika, što je za 7,0 odsto više ;nego u isto doba 2018. godine.

Za sada je ove godine u odnosu na iste mesece 2018, najveći porast broja putnika i u domaćem i u stranom saobraćaju bio u februaru (povećanje za 11,3 odsto), a sledi mart (8,9 odsto), piše "Katimerini".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side