Severna Makedonija uvodi policijski čas od 21.00 do 6.00
21.03.2020 Beograd

Severna Makedonija uvodi policijski čas od 21.00 do 6.00

Severna Makedonija uvodi policijski čas od 21.00 do 6.00 Foto :Beta/AP/ Boris Grdanoski
Premijer Severne Makedonije Oliver Spasovski najavio je da se od sutra na teritoriji cele zemlje uvodi policijski čas od 21 uveče do 6.00 ujutro, radi sprečavanja širenja zarazne bolesti kovid-19 i zaštite stanovništva.

U večerašnjem televizijskom obraćanju on je rekao da od sutra svakog dana počinje ograničavanje kretanja svih građana od 21.00 do 6.00 i istakao da se ta najradikalnija mera uvodi da bi se zaštitilo zdravlje ljudi.

"Vlada Severne Makedonije donela je još jednu meru koja se prvi put uvodi u istorijii naše zemje na celoj teritoriji. Nema kompromisa kada je zdravlje građana u pitanju. Mere moramo da pošujemo svi i samo tako ćemo da spasimo i narod i državu", rekao je Spasovski.

Prema njegovim rečima, od zabrane kretanja tokom policijskog časa isključuju se osobe koje imaju hitnu medicinsku potrebu, životno ugroženo stanje, osobe na dijalizi, isključivo u pratnji najviše dve osobe.

Vlada u Skoplju je zabranila i javni prevoz od 9.00 do 6.00, a taksi kompanije je zadužila da uvedu dežurstva sa ograničenim brojem vozila koja će se korisiti samo za prevoz do bolnice i od bolnice ili apoteke.

Taksisti, prema rečima Spasovskog, moraju obavezno da koriste ličnu zaštitnu opremu u vozilu, zaštitnu masku i rukavice, a doneta je odluka da se ograniči broj dežurnih apoteka.

Kako je istakao, međugradski i javni prevoz moraju biti organizovani sa ograničavanjem kapaciteta za prevoz putnika na 50 odsto ili sa obaveznim razmakom između putnika od dva metra i uz korišćenje zaštitnih maski i rukavica.

Potvrđena je oduka o zabrani okupljanja građana u toku dana u grupama većim od pet osoba, dodao je on.

Direktori i uprave fabrika i svih institucija se zadužuju da rad prilagode ograničenju kretanja građana, rekao je premijer Severne Makedonije.

Na večerašnjoj sednici Vlade Severne Makedonije, rekao je Spasovski, uvedena je obaveza da prodavnice, apoteke i javne ustanove sa šalterima ograniče prisustvo građana saglasno broju kasa ili šaltera, odnosno na osnovu veličine objekta.

"O životima naših građana se radi, o opstanku našeg ekonomskog sistema se radi. Zato, svi treba da budemo na visini zadatka i da savladamo ovu situaciju. Prihvatili smo najozbiljnije ovu situaciju i zato moramo najrigoroznije da poštujemo ove mere. Ako uradimo svi mi savladaćemo ovu pretnju i zajedno ćemo izaći mnogo jači", rekao je Spasovski.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side