Severna Makedonija postala punopravna članica NATO
27.03.2020 Beograd

Severna Makedonija postala punopravna članica NATO

Severna Makedonija postala punopravna članica NATO Foto: Novi Magazin/SA
Severna Makedonija je danas popodne postala 30. članica NATO, izjavio je ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov.

On je sa ambasadorkom SAD u Skoplju Kejt Meri Berns video vezom "prisustvovao" deponovanju Instrumenta za pristupanje Severne Makedonije Severnoatlantskom dogovoru.

Taj dokument je u Stejt departmentu deponovan preko ambasade Severne Makedonije u Vašingtonu.

"Sa ambasadorkom SAD sam bio svedok poslednjeg koraka na našem putu u NATO, koji je započeo 1993. Put od 23 godine je završen sada, pre nekoliko sekundi i mi smo praktično od ovog trenutka 30. članica NATO", rekao je Dimitrov onlajn izjavi u 17.00.

Šef diplomatije Severne Makedonije ja najavio da će u ponedeljak, 30. marta, makedonska zastava biti podignuta u sedištu NATO u Briselu i u komandi Saveznički snaga u Norfloku u američkoj državi Virdžiniji.

"Imaću čast da 2. aprila budem prvi predstavnik Severne Makedonije na nivou ministara na ministarskom sastanku NATO koji će biti održan video konferencijom", rekao je Dimitrov.

Severna Makedonija je postupak priključenja NATO počela u drugoj polovini 2018, pošto je 12. jula te godine na samitu Alijanse u Briselu dobila poziv da postane članica najmoćnijeg vojno-političkog saveza na svetu.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side