SDSM tvrdi da je obezbedila većinu za formiranje nove vlade S. Makedonije
06.08.2020 Skoplje

SDSM tvrdi da je obezbedila većinu za formiranje nove vlade S. Makedonije

SDSM tvrdi da je obezbedila većinu za formiranje nove vlade S. Makedonije Foto: Beta/AP/Parlament S. Makedonije
Visoki funkcioner vladajuće SDSM izjavio je za Dojče vele da koalicija oko te partije ima obezbeđenu većinu za formiranje nove vlade Severne Makedonije.


"To će se potvrditi sledećih dana kada se od predsednika (Severne Makedonije) Steve Pendarovskog dobije mandat (za formiranje vlade) i kada dođe čin glasanja u parlamentu. SDSM ima obezbeđenu većinu za sastavljanje vlade", rekao je neimenovani visoki funcioner te stranke.

Kako napominje Dojče vele na makedonskom (dw.com/mk), takva reakcija iz SDSM sledi nakon sinoćnjih informacija pojedinih medija na albanskom jeziku da najveća opozociona makedonska partija VMRO DPMNE sa albanskom DUI finalizira dogovor za formiranje nove vlade.

Nakon takvih informacija u VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog su ostali uzdržani ponovljajući da ta partija radi na formiranju palrmentarne većine, a da informacije iz nepotvrđenih izbora neće ni potvđivati, ni dematovati, dok je porptarol DUI Bujar Osmani rekao da objavljene informacije nisu tačne.

"Nema nikakvog dogovora sa VMRO DPMNE, ali nema nkakvog dogovora ni sa SDSM", rekao je kasno sinoć Osmani za kablovsku Televiziju 21.

Dojče vele napominje da je indikativno to što su informacije da VMRO i DUI finaliziraju dogovor o novoj vladi Severne Makedonije došle isti dan kada su neki mediji objavili da se lider SDSM Zoran Zaev sreo sa predsednikom DUI Alijem Ahmetijem, Alijanse za Albance Zijadinom Selom i Alternative Afrimom Gašijem.

Jedina stranka koja je do sada javno objavila da je prihvatila pozov SDSM da uđe u novu vladu je najmanja albanska partija, Demokratska partija Albanaca Menduha Tačija, koja u parlmetu ima jednog poslanika.

Na vanrednim izborima 15. jula najviše mandata u parlamentu sa 120 mesta dobila je vladajuća SDSM - 46.

Slede najveća opoziciona partija VMRO DPMNE sa 44 i najveća albanska partija DUI sa 15 poslanika.

Koalicija Alijansa za Albance - Alternativa ima 12 poslanika u novom sazivu Sobranja, partija "Levica" dva, a Demokratska partija Albanaca jednog poslanika.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side