Savet ministara BiH u blokadi, ministri iz HDZ nisu došli na zakazanu sednicu
21.05.2019 Sarajevo

Savet ministara BiH u blokadi, ministri iz HDZ nisu došli na zakazanu sednicu

Savet ministara BiH u blokadi, ministri iz HDZ nisu došli na zakazanu sednicu Foto: Pixabay
Sednica Saveta ministara BiH, koja je bila zakazana za danas, odložena je zato što nije bilo kvoruma za njeno održavanje, saopšteno je iz Saveta ministara BiH.

U saopštenju je naglašeno da će Savet ministara BiH nastaviti da radi u skladu sa Zakonom o Savetu ministara i pravilnikom o radu te institucije, kao i da će biti zakazana nova sednica tog tela.

Današnja sednica Saveta ministara nije održana, jer se na njoj nisu pojavili ministri iz HDZ BiH.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da je obaveza svih ministara da prisustvuju sednicama, jer su za to plaćeni.

"Formiranje novog Saveta ministara je pitanje političkih stranaka, mi smo u mandatu bez ograničenja do onog momenta dok se ne uspostavi novi saziv Savet ministara BiH. Pred nama je mnogo obaveza, stvari koje očekuju građani, privreda i druge institucije u ovoj zemlji", rekao je Šarović.

Kako je prenela regionalna N1 televizija, on je naveo da se konsultovao sa ostalim ministrima iz RS, Draganom Mektićem i Igorom Crnatkom, te da će oni zajedno insistirati kod predsedavajućeg Saveta ministara Denisa Zvizdića da na vreme obavesti sve ministre u ovom sazivu za redovnu sednicu sledeće nedelje.

Još je kazao da treba da se "otklone određene proceduralne manjkavosti, ako ih ima, te da se vidi da li je na sceni eventualno nešto drugo".

Ako bude nešto drugo, dodao je Šarović, tražiće od predsedavajućeg Saveta ministara BiH da se primene zakonske mogućnosti, da se obezbedi da ovo telo funkcioniše, kao i da se eliminišu bilo koju mogućnost namerne opstrukcije rada Saveta ministara.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da je ovakvu situaciju u radu Saveta ministara ranije najavio predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

"Bilo je više pokušaja i više poziva da se zakaže sednica Saveta ministara, ali ovu sednicu nije bilo moguće održati jer to nisu želeli predstavnici hrvatskog naroda iz HDZ-a", rekao je Mektić.

On je ocenio da se radi o pokušaju "klasične blokade ove institucije, što je najavio Milorada Dodik, koji je pre više od mesec dana rekao da će ministri iz reda hrvatskog naroda prestati da dolaze na sednice Saveta ministara".

"Možemo mi pokušati da zavaravamo javnost, da obmanjujemo kako mi nešto radimo, ali mi od 4. maja ne radimo i nalazimo se u klasičnoj blokadi", kazao je Mektić.

On je pozvao političke subjekte koji trenutno pregovaraju o formiranju vlasti da to konačno završe, ističući da nekima očigledno nisu bitni problemi građana BiH.

"Pozivam one, koji sebe nazivaju reprezentacijama, da izaberu novi Savet ministara. Međutim, dok ne formiraju novi Savet ministara normalno je da mi radimo, jer za to primamo platu od pet do šest hiljada maraka", naveo je Mektić.

Prema njegovim rečima, blokiranje rada Saveta ministara je "klasični dogovor SNSD-a i HDZ BiH".

Opšti izbori u BiH su održani u oktobru prošle godine, ali novi Savet ministara BiH još nije formiran, zbog neslaganja između SNSD i SDA u vezi sa ulaskom BiH u NATO.

U Savetu ministara BiH iz RS su trenutno predstavici SDS-a i PDP-a, stranaka koje su u opoziciji u Republici Srpskoj.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side