Savet ministara BiH dao saglasnost za nabavku vakcine, odluka o novim uslovima za strance
16.09.2020 Sarajevo

Savet ministara BiH dao saglasnost za nabavku vakcine, odluka o novim uslovima za strance

Savet ministara BiH dao saglasnost za nabavku vakcine, odluka o novim uslovima za strance Foto: Beta, AP / Kirsty Wigglesworth
Savet ministara BiH danas je dao saglasnost na Ugovor o nabavci vakcina sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI), pošto je usvojio Informaciju o pristupanju BiH Instrumentu za globalni pristup vakcini za KOVID-19 (Kovaks).

Ministarka civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević je time ovlašćena da potpiše ugovor o nabavci vakcina sa GAVI.

Za troškove skladištenja, špedicije i prevoza vakcina, Savet ministara BiH je odobrio 50 hiljada konvertibilnih maraka (oko 25 hiljada evra) iz tekuće budžetske rezerve.

Na sednici je odobreno pokretanje postupka pribavljanja spoljne garancije kod relevantnih finansijskih institucija ili osiguranje pokrića obaveza na drugi način za izvršenje obaveza po Sporazumu sa GAVI o pristupanju Bosne i Hercegovine Instrumentu Kovaks.

Obaveza plaćanja za to na prvi poziv je 18.238.977,74 KM (više od 9,3 miliona evra).

Savet ministara BiH danas je doneo i odluku kojom se menjaju uslovi za ulazak stranaca u BiH zbog pandemije.

Time se, uz diplomatsko-konzularno osoblje, ulazak u BiH bez negativnog testa na korona virus dopušta i osoblju međunarodnih organizacija, kao i diplomatskom osoblju koje stupa na dužnost, a još nije okončan postupak njihovog akreditovanja.

U BiH će bez testa na Kovid-19 moći da uđu i maloletni stranci čiji je roditelj državljanin Bosne i Hercegovine, kao i stranac koji je supružnik državljanina Bosne i Hercegovine.

Do sada je ulazak u BiH bez negativng testa na korona virus bio omogućen državljanima Srbije, Crne Gore i Hrvatske, njihovoj maloletnoj deci i supružnicima koji su državljani drugih zemalja.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side