Šarović pozvao Savet ministara BiH da prihvati "mali Šengen"
23.10.2019 Sarajevo

Šarović pozvao Savet ministara BiH da prihvati "mali Šengen"

Šarović pozvao Savet ministara BiH da prihvati "mali Šengen" Foto: print screen
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović uputio je danas Savetu ministara BiH inicijativu za prihvatanje "malog Šengena".

Usvajanjem zajedničke deklaracije unapredio bi se regionalni ekonomski prostor i omogućilo potpuno i slobodno kretanje ljudi, robe, kapitala i usluga.

Tu deklaraciju su nedavno zajedno objavile Srbija, Severna Makedonija i Albanija, pozivajući ostale zemlje Balkana da im se pridruže.

Cilj "malog Šengena" je uklanjanje graničnih kontrola i drugih prepreka slobodnom kretanju unutar zone slobodne trgovine - CEFTA za sve zemlje Zapadnog Balkana, najdalje do 2021. godine.

Ta inicijativa predviđa mogućnost prelaska granica s ličnom kartom, priznavanje diploma i jednaku mogućnost rada sa stečenim kvalifikacijama, u svim zemljama regiona.

Predviđen je i nesmetan protok robe, bez zadržavanja na granicama gde, po podacima Svetske banke, kamioni godišnje čekaju ukupno 26 miliona sati.

Šarović smatra da bi Savet ministara BiH trebalo da hitno podrži tu inicijativu i smatra da će njeno sprovođenje snažno podstaći ekonomski rast svih zemalja regiona.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side