12.03.2018 Sarajevo

Šarović pooštrio mere za izvoz jabuka u Rusiju

Šarović pooštrio mere za izvoz jabuka u Rusiju Foto: Pixabay
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović doneo je odluku o pooštravanju procedura za dobijanje sertifikata o bosanskohercegovačkom poreklu voća i povrća koje se izvozi u Rusiju.

Prema toj odluci, koju su objavili mediji, ove mere se primenjuju od 11. marta, a njihovim donošenjem stekli su se uslovi za pregovore s Rusijom o ukidanju zabrane izvoza voća iz BiH u tu zemlju.

Sertifikat "FORM A" od sada će izdavati Spoljnotrgovinska komora BiH, poštujući stroge procedure koje je naložio ministar Šarović, a koje će suziti prostor za zloupotrebe ovog dokumenta i u poslu izvoza voća i povrća u Rusiju ostaviti samo ozbiljne proizvođače i izvoznike.

Šarović je izdao i nalog Upravi za zaštitu zdravlja bilja BiH da, u cilju primene Protokola za osiguranje fitosanitarnih zahteva između Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Rusije, značajno unapredi izdavanje fitosanitarnog certifikata od nadležnih inspekcijskih organa Republike Srpske, Federacije BiH i Distrikta Brčko.

"Ovim unapređenjem sistema i kontrole izdavanja ključnih dokumenata koji prate pošiljke voća i povrća u Rusku Federaciju, kao i drugim merama preduzetim u proteklom periodu, stekli su se preduslovi za organizovanje bilateralnih pregovora bosanskohercegovačke i ruske strane, oko ukidanja zabrane izvoza jabuka u Rusiju", naveo je ministar spoljne trgovine BiH.

Šarović je uputio pismo direktoru Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Rusije Sergeju Aleksejeviču Dankvertu, u kojem ga je obavestio da su u Bosni i Hercegovini preduzete neophodne mere, zatraživši od ruske strane održavanje sastanka o nastavku izvoza jabuka u Rusiju.

Rusije je 22. januara zabranila izvoz jabuka iz BiH u tu zemlju, jer je ustanovljeno da je jedna firma iz RS u Rusiju reeksportovala jabuke proizvedene u Poljskoj.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side