22.10.2018 | 14:19h ► 14:56h Zagreb

Sanader ponovo proglašen krivim za ratno profiterstvo

Sanader ponovo proglašen krivim za ratno profiterstvo Foto: Beta/Hina/Denis Ceric
Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader danas je prvostepenom presudom suda u Zagrebu proglašen krivim za ratno profiterstvo i osuđen na dve i po godine zatvora, a u 14.00 ga očekuje još jedna nepravosnažna presuda za korupciju.


U slučaju Hipo banka u kojem mu se sudilo zbog primanja provizije u ratno vreme od austrijske banke, nekada najmoćniji hrvatski političar i bivši predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) već je bio osuđen na zatvorsku kaznu, ali je presudu ukinuo Ustavni sud i vratio slučaj na novo suđenje Županijskom sudu u Zagrebu.

Sutkinja Jasna Galešić rekla je obrazlažući presudu da je Sanader prilikom dogovora o kreditu dogovorio da mu Hipo banka isplati proviziju u gotovini i to u visini od pet odsto zajma. Ukoliko presuda postane pravosnažna, Sanaderu će biti oduzeta nepripadna imovinska korist u iznosu od oko 480.000 evra.

Ponovljeno suđenje u slučaju Hipo banka počelo je u martu ove godine, a Sanader od početka tvrdi da nije ratni profiter.

Državno tužilaštvo Hrvatske tereti Sanadera za uzimanje oko 480.000 evra provizije za kredit koji je Hrvatska dobila od Hipo banke dok je bio zamenik ministra spoljnih poslova sredinom 1990-ih. Hrvatska je dobila kredit za kupovinu zgrada diplomatskih predstavništava.

Sanader je na prvom suđenju, tokom kojeg mu se u objedinjenom postupku sudilo u slučajevima Hipo banka i Ina-MOL, pravosnažno osuđen na tri godine zatvora u slučaju Hipo, odnosno na ukupno osam i po godina zatvora u oba slučaja. Tu presudu 2014. ukinuo Ustavni sud i zatražio novo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu, a slučajevi su u međuvremenu razdvojeni.

U 14.00 Sanadera očekuje još jedna prvostepena presuda i to po optužbi da je bivšeg direktora Hrvatske elektroprivrede (HEP) Ivana Mravka, koji je takođe bio optužen, ali je u međuvremenu preminuo, podsticao da firmi Dioki Roberta Ježića isplati zajam od 15 miliona kuna (dva miliona evra) i prodaje struju ispod tržišne cene.

Tim slučajem obuhvaćen je i Ježić, nekadašnji Sanaderov prijatelj, a potom krunski svedok optužbe u jednom od brojnih Sanaderovih antikorupocijskih postupaka. Presudu će objaviti ista sutkinja kao i u slučaju Hipo banka.

Nekada najmoćnijem hrvatskom političaru u još nekoliko slučajeva se sudi za korupciju.

Sutra treba da počne ponovljeno suđenje u slučaju Ina-Mol, gde će se Sanaderu suditi da je od predsednika Uprave MOL Žolta Hernadija primio deset miliona evra mita da bi omogućio toj mađarskoj naftnoj kompaniji da stekne upravljačka prava u hrvatskoj Ini.

U tom slučaju u odsutnosti će se suditi i šefu MOL, koji je nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Sanader ima i jednu nepravosnažnu presudu od četiri i po godine zatvora i to u slučaju Planinska u kojem je osuđen zbog malverzacija oko prodaje poslovne zgrade u Zagrebu ministarstvu regionalnog razvoja, na čijem je čelu tada bio Petar Čobanković iz HDZ.

Prema optužnici, Sanader je primio 17 miliona kuna "provizije" pošto je ministarstvo regionalnog razvoja, na štetu države, kupilo zgradu od firme bivšeg HDZ-ovog saborskog poslanika i tada vlasnika lanca mesara Stjepana Fiolića.

U toku je ponovljeno suđenje protiv Sanadera i više saoptuženika u slučaju Fimi media, nazvanom po marketinškoj agenciji preko koje se, po optužnici, izvlačio novac iz državnih institucija i firmi za HDZ-ov crni fond i privatne potrebe stranačkih funkcionera.

U tom najvećem antikorupcijskom postupku u Hrvatskoj Sanader je prvostepeno bio osuđen na devet godina zatvora i oduzimanje oko dva miliona evra protivpravne imovinske koristi, a njegova bivša stranka visokom novčanom kaznom. Krivim su bili proglašeni i ostali optuženi u tom slučaju, koji su uglavnom tokom postupka tvrdili da su radili po nalogu bivšeg premijera.

Sanader je s mesta premijera bez objašnjena otišao sredinom 2009, a potom su protiv njega otvorene brojne istrage zbog korupcije.

 

Sanader oslobođen krivice za korupciju u slučaju prodaje struje

Bivši premijer i nekadašnji predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivo Sanader danas je na sudu u Zagrebu provostepeno oslobođen optužbe za korupciju u slučaju prodaje jeftine struje na štetu Hrvatske elektroprivrede (HEP).

Sutkinja Jasna Galešić koja je ranije danas Sanadera prvostepenom presudom proglasila krivim za ratno profiterstvo u slučaju Hipo banka, u drugom slučaju izrekla je nekada najmoćnijem hrvatskom političaru oslobađajuću presudu. Krivice je oslobođen i suoptuženi u tom slučaju Robert Ježić.

Tužilaštvo od 2012. tereti Sanadera da je bivšeg direktora HEP-a Ivana Mravka, koji je takođe bio optužen, ali je u međuvremenu preminuo, podsticao da firmi Dioki Roberta Ježića isplati zajam od 15 miliona kuna (dva miliona evra) i prodaje struju ispod tržišne cene.

Tim slučajem obuhvaćen je i Ježić, nekadašnji Sanaderov prijatelj, a potom krunski svedok optužbe u jednom od brojnih Sanaderovih antikorupcijskih postupaka.

Suđenje je trebalo da počne još 2014, ali je odloženo zbog bolesti obojice Sanaderovih suoptuženika. Jedan od njih, Mravak, u međuvremenu je umro, a kako se optužnica bazirala na njegovom iskazu u kojem je teretio Sanadara, odbrana bivšeg premijera tražila je da se postupak obustavi.

Do kraja suđenja, Sanaderovi advokati isticali su da protiv njega ne postoji nijedan materijalni dokaz.

Bivši premijer prethodno je danas prvostepenom presudom suda u Zagrebu ponovo proglašen krivim za ratno profiterstvo i osuđen na dve i po godine zatvora.

Sutkinja Jasna Galešić rekla je obrazlažući presudu za ratno profotertvo da je Sanader prilikom dogovora o kreditu dogovorio da mu Hipo banka isplati proviziju u gotovini i to u visini od pet odsto zajma. Ako presuda postane pravosnažna, Sanaderu će biti oduzeta nepripadna imovinska korist od oko 3,6 miliona kuna (480.000 evra).

Državno tužilaštvo Hrvatske tereti Sanadera za uzimanje oko 480.000 evra provizije za kredit koji je Hrvatska dobila od Hipo banke dok je bio zamenik ministra spoljnih poslova sredinom 90-ih.

Hrvatska je dobila kredit za kupovinu zgrada diplomatskih predstavništava.

Sanader je na prvom suđenju, tokom kojem mu se u objedinjenom postupku sudilo u slučajevima Hipo banka i Ina-MOL, pravosnažno osuđen na ukupno osam i po godina zatvora. Tu presudu 2014. ukinuo Ustavni sud i zatražio novo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu, a slučajevi su u međuvremenu razdvojeni.

Nekada najmoćnijem hrvatskom političaru u još nekoliko slučajeva se sudi za korupciju.

Sutra treba da počne ponovljeno suđenje u slučaju Ina-Mol, gde će se Sanaderu suditi da je od predsednika Uprave MOL Žolta Hernadija primio deset miliona evra mita da bi omogućio toj mađarskoj naftnoj kompaniji da stekne upravljačka prava u hrvatskoj Ini.

U tom slučaju u odsutnosti će se suditi i šefu MOL, koji je nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Sanader ima još jednu nepravosnažnu presudu od četiri i po godine zatvora i to u slučaju "Planinska" u kojem je osuđen zbog malverzacija oko prodaje poslovne zgrade u Zagrebu.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side