10.08.2017 Zagreb

S hrvatskog tržišta se povlače jaja holandskog proizvođača

S hrvatskog tržišta se povlače jaja holandskog proizvođača Foto: Pixabay
S hrvatskog se tržišta iz predostrožnosti povlače jaja holandskog proizvođača Ekoplaza zbog sumnje da su zagađene insekticidom fipronil, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske.

Distributer iz Holandije obavestio je grupu Biovega iz Zagreba ;o sumnji na moguću prisutnost fipronila u jajima, posle čega je ta hrvatska grupa o tome putem sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) obavestila i Ministarstvo poljoprivrede, prenela je agencija Hina.

Reč je o svežim jajima holandskog proizvođača Ekoplaza 6/1, serije L 101013817170726, s naznakom "najbolje upotrebiti do 11/08/2017", a s tržišta se povlače zbog sumnje na moguću prisutnost aktivne tvari fipronila u jajima.

Fipronil je organsko jedinjenje koje se koristi u veterinarskim preparatima protiv buva, grinja, parazita i krpelja, ali je zabranjeno za lečenje životinja koje se koriste za ishranu.

Svetska zdravstvena organizacija je ocenila da je fipronil u većoj količini "umereno otrovan" za ljude, jer može da bude opasan za bubrege, jetru i tiroidnu žlezdu.

Holandski istražitelji priveli su ranije danas dve osobe osumnjičene da su nelegalno koristile insekticid fipronil na farmama živine, pošto je pokrenuta istraga o zaraženim jajima prodavanim u sedam evropskih zemalja.

Zbog te afere milioni jaja ;su prethodnih dana povučeni iz prodavnica iz više evropskih zemalja, uključujući Nemačku, Belgiju i Holandiju.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side