Ruski ambasador u BiH: Deklaracija SDA opasna i suprotna Dejtonskom sporazumu
20.09.2019 Sarajevo

Ruski ambasador u BiH: Deklaracija SDA opasna i suprotna Dejtonskom sporazumu

Ruski ambasador u BiH: Deklaracija SDA opasna i suprotna Dejtonskom sporazumu Foto: print screen
Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov ocenio je da su inicijative SDA, koje predviđaju ustavnu reformu i uspostavljanje Republike BiH, suprotne osnovnim principima Dejtonskog sporazuma i opasne, jer mogu dovesti do rušenja sistema etničke ravnoteže u BiH sa vrlo ozbiljnim posledicama.

"Nije iznenađujuće da dva druga konstitutivna naroda smatraju ovo pretnjom svom položaju u zemlji", rekao je Ivancov za banjalučki Glas Srpske.Prema njegovim rečima, potrebno je jačati međuetničko poverenje u BiH, a ne stvarati nove tenzije.

Komentarišući reagovanje OHR-a na deklaraciju SDA, Ivancov je rekao da misli da bi njihov komentar "trebalo da sadrži konkretnu ocenu usklađenosti ustavnih inicijativa sa odredbama i principima mirovnog sporazuma i Ustava BiH".

"Nažalost, to se nije dogodilo. OHR je na početku odlučio da se samo ograniči citiranjem pojedinih dokumenata u ime Saveta za sprovođenje mira (PIK) bez pozivanja na bilo koga, a, zatim, je akcentovao temu teritorijalnog integriteta BiH. Ne podržavam takav pristup", naveo je Ivancov.

Ruski ambasador je ocenio da "ne može da ne obrati pažnju na tonalitet i brzinu kojom se pojavljuju komentari OHR-a u slučajevima kada se radi o nečemu što dolazi od Republike Srpske".

"Oni su momentalni i vrlo oštri, i to bez dovoljno razloga", dodao je Ivancov.

Govoreći o formiranju vlasti na nivou BiH, on je naveo da je prilično pesimističan, jer već godinu dana nije formiran Savet ministara, ni Vlada Federacije BiH, kao i da je zabrinut zbog vidljivog pada međuetničkog poverenja i sposobnosti da se dogovaraju o pitanjima od uzajamnog interesa.

"Izgleda da su neke unutrašnje i spoljne snage jednostavno zainteresovane za održavanje trenutnog statusa kvo, njima odgovara trenutni sastav Saveta ministara, te novu konfiguraciju smatraju neugodnom. Odavde se pojavljuju i veštački uslovi, ali nije pitanje u njima", naveo je Ivancov.

Prema njegovim rečima, situacija sa Godišnjim nacionalnim programom za NATO (ANP) faktički je dovela dijalog političkih strana u ćorsokak, do narušavanja sporazuma iz avgusta, koji je izgledao kao radna varijanta za uspostavljanje saradnje i konačnog formiranja Saveta ministara.

"Od početka smo pozivali strane da se fokusiraju na agendu koja ih ujedinjava, a da principijelna razmimoilaženja u vezi sa pitanjima, poput ANP ostanu budućim institucijama koja bi njih razmatrala u okviru postojećih procedura u skladu sa pravnim propisima BiH i njenim međunarodnim obavezama", naglasio je Ivancov.

On je napomenuo da je zbog tog stava, koji smatra logičnim pristupom, bio optuživan za mešanje u unutrašnje stvari, te ukazao da za razliku od njega, američke kolege, na primer, specijalni izaslanik američkog državnog sekretara za Balkan Metju Palmer, direktno govore da BiH mora postati članica NATO-a i otvoreno se zalažu za slanje ANP-a u Brisel.

Ivancov je ponovio da je ruska linija na Balkanu, time i u BiH, zasnovana isključivo na nastojanju da razvija dugoročnu, uzajamno korisnu saradnju sa svim legitimnim političkim snagama, doprinosi političkoj i ekonomskoj stabilnosti i bezbednosti u regionu i ne koristi kriterijume "uticaja".

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side