30.07.2019 Bukurešt

Rumunski ministar unutrašnjih poslova podneo ostavku

Rumunski ministar unutrašnjih poslova podneo ostavku Foto: prtscr ytb
Rumunski ministar unutrašnjih poslova Nikolae Moga izjavio je danas da podnosi ostavku posle neuspeha policije da spasi tinejdžerkku otetu prošle nedelje a čiji su pozivi u pomoć bili ignorisani.

Osumnjičeni je u subotu uhapšen u Karakalu na jugu Rumunije i priznao je da je zatvorio, silovao i ubio tu devojku kao i još jednu koja je nestala u aprilu.
"Odlučio sam da napustim svoje mesto kako bih zaštitio ugled ministarstva, koji je ozbiljno doveden u pitanje zbog neuspešnog postupka mnogih njegovih zaposlenih", rekao je ministar.

Aleksandra (15) je prošle nedelje tri puta zvala broj za hitne pozive kako bi prijavila da je oteta i silovana, dajući i indikacije o tačnoj lokaciji gde se nalazi.

Policiji je bilo potrebno 12 sati da pronađe kuću i potom je čekala da svane kako bi ušla, pozivajući se na zakonska ograničenja koja nisu neophodna u hitnim slučajevima.

Policijaci su u kući pronašli izgorelo telo Aleksandre kao i njen nakit.

Osumnjičeni je vlasnik kuće koji je optužen za ubistvo i određen mu je pritvor od 30 dana.

Moga, koji je na ministarskoj funkciji tek nedelju dana, treći je visoki zvaničnik koji je podneo ostavku zbog te afere. Ostavke su podneli šef policije Joan Buda i direktor specijalnih telekomunikacionih veza Jonel Vasilka.

Otpuštena su tri lokalna šefa policije dok je protiv osam policijaca pokrenut disciplinski postupak zbog propusta.
Predsednik Rumunije Klaus Johanis je danas osudio "dugi niz grešaka" nadležnih organa i zatražio hitne mere kako bi se "takve tragedije ne bi ponovile".

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side