Rudari kod Zenice spremni na fizički obračun s policijom
09.10.2019 Sarajevo

Rudari kod Zenice spremni na fizički obračun s policijom

Rudari kod Zenice spremni na fizički obračun s policijom Foto: pixabay
Rudari Rudnika mrkog uglja Zenica u jami Stranjani zapretili su da će se fizički obračunati s policijom, ako policijske snage krenu da spreče dalji silazak rudara u jamu.

Upravnik rudnika Stranjani Asmir Džuk potvrdio je da uprava planira u Stranjane poslati policiju, kako bi se sprečio dalji silazak rudara u jamu.

Desetine rudara je od juče u jami u znak protesta jer uprava želi da je zatvori. U krugu rudnika u Stranjanima se nalazi više desetina rudara, podržavajući kolege koje su pod zemljom.

Oni se protive zatvaranju jame, što namerava učiniti uprava zbog, kako su naveli, neisplativosti.

Direktor Rudnika mrkog uglja Zenica Edin Pašić rekao je da će jama u Stranjanima biti zatvorena, s obzirom na to da su gubici ove jame iz godine u godinu sve veći.

Jedan od rudara izašao je nakratko iz jame i istakao da njegove kolege neće izaći iz jame dok ne bude udovoljeno njihovim zahtevima da se vrate u pogone.

On je ocenio da je cela situacija "izrežirana, da su sve političke igre, jer se na čelu rudnika stavljeni ljudi koji nisu sposobni i koji daju lažne izjave".

"Naša struka ima papire i tvrdi da ima uglja i da se može kopati više godina", kazao je ovaj rudar.

Dodao je da je zdravstveno stanje njegovih kolega pod zemljom sve gore i da Hitna pomoć interveniše svakih nekoliko sati.

"Ne znam na šta će sve ovo izaći. Ovi iz vlasti nisu ni svesni šta rade. Njima je fino, toplo, izabrali su se možda i sami. Ovde ima ko ne radi, a ko radi nema", istakao je ovaj rudar.

"Vlast poštujem, i policiju, ali neka krenu na nas, dočekaćemo ih. Ne diramo nikoga, u svom krugu se borimo, a ko nas dirne, videćemo", kazao je predsednik sindikata rudara u Stranjanima Sifet Fetić, preneli su sarajevski mediji.On je istakao da rudari "više ne mogu graditi vile i zgrade nadležnima, jer je cena tone uglja za Elektroprivredu mizerna".

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side