RTVCG: Crna Gora raspisala poternicu za bivšim agentom CIA
09.08.2018 Podgorica

RTVCG: Crna Gora raspisala poternicu za bivšim agentom CIA

RTVCG: Crna Gora raspisala poternicu za bivšim agentom CIA Foto: pixabay
Crnogorski istražitelji raspisali su crvenu poternicu za bivšim agentom CIA Džozefom Asadom (47) zbog sumnje da je bio član kriminalne organizacije koja je 16. oktobra 2016. planirala da nasilno preuzme vlast, proglasi pobedu opozicionog Demokratskog fronta (DF) i spreči ulazak Crne Gore u NATO, potvrđeno je danas TVCG iz Tužilaštva.

Vest o raspisivanju poternice objavio je ranije danas podgorički dnevnik „Pobjeda“ koji navodi da će crnogorske vlasti tražiti izručenje Asada.

Njemu je odlukom Višeg suda određen pritvor zbog krivičnog đela stvaranje kriminalne organizacije na čijem čelu su ruski državljani, agenti  ;vojne obavještajne službe GRU, Eduard Širokov i Vladimir Popov.

Svjedočenje američkog državljanina Brajana Skota, bivšeg agenta CIA i vlasnika kompanije ,,Patriotik difens grup“, dovelo je do preokreta i otvorilo vrata za pokretanje istrage protiv Asada, prema saznanjima “Pobjede”, bez preciziranja izvora informacije.

Crnogorski istražitelji tražili su saslušanje Asada, ali je on to odbio, pozivajući se na Peti amandman Ustava SAD.

Ipak, to nije osporilo sumnje crnogorskih istražitelja u njegovu umešanost u plan koji je trebalo da se realizuje 16. oktobra, piše Pobjeda.

Skot je tokom svedočenja pred Višim sudom u Podgorici naveo da je direktno upozorio Asada da se ne upušta u operaciju u Crnoj Gori, ali da je, upkos svemu, vlasnik kompanije ,,Peregrini“ odlučno naveo da će ,,obaviti posao“ koji mu je ponudio Aron Šaviv, izraelski stručnjak koji je vodio izbornu kampanju Demokratskog fronta za parlamentarne izbore 2016.

Posao koji je preuzeo Asad nije ličio na pružanje običnih konsultantskih usluga, već na one poslove koji se rade u takozvanim, crnim operacijama“ agenata bezbednosnih službi, prenosi podgorički list sumnje crnogorskog tužilaštva.

Zadatak vlasnika kompanije ,,Peregrini“ podrazumevao je pravljenje šeme evakuacije sa platoa ispred Skupštine Crne Gore, izvlačenje iz mase važnih pojedinaca i njihovo bezbedno smeštanje na udaljenu lokaciju, odakle bi mogla da se dalje vodi operacija, instaliranje mera elektronskog ometanja mobilnih telefona, uspostavu nezavisnog sistema komunikacije, dodaje “Pobjeda”.

U Podgorici je ; u toku suđenje grupi od 14 državljana Srbije, Crne Gore i Rusije, osumnjičenih da su oktobra 2016. pripremali terorističke napade u Podgorici, sa ciljem nasilne smjene vlasti i sprečavanja države da se pridruži NATO.

Kao organizatore i inspiratore Tužilaštvo je označilo dvojicu ruskih državljana, koji su negirali umešanost unavodnu pripremu terorističkog akta.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side