Republika Makedonija postala Republika Severna Makedonija
12.02.2019 | 19:45h ► 23:18h Skoplje

Republika Makedonija postala Republika Severna Makedonija

Republika Makedonija postala Republika Severna Makedonija Foto: Beta / AP
Republika Makedonija je, danas poslepodne, formalno promenila ime u Republika Severna Makedonija.

 

 

 

 

Kako je saopštila Vlada Severne Makedonije, danas su objavljivanjem u Službenom glasniku stupili na snagu Prespanski dogovor o rešavanju spora oko imena sa Grčkom i amandmani na makedonski ustav kojim je promenjeno ime države, kao i ustavni zakon za njihovo sprovođenje.

U prvom saopštenju te vlade sa novim imenom države navodi se da je 12. februara na snagu stupio Konačni dogovor o rešavanju spora sa Grčkom oko imena, popularno nazvan Prespanski dogovor, što je Ministarstvo spoljnih poslova objavilo u Službenom glasniku.

Ističe se da su ispunjeni svi uslovi za stupanje na snagu ustavnih amadmana kojima je ime države promenjeno u Severna Makedonija i ustavnih zakona za njihovo sprovođenje, kao i da su ti amandmani koje je parlament doneo 11. januara danas stupili na snagu kada ih je Vlada objavila u Službenom glasniku.

"Time, kako se navodi, započinje izvršavanje obaveza koje proizlaze iz Konačnog dogovora i ustavnih amandmana. Prve odluke u vezi sa potrebnim merama i aktivnostima biće predstavljene u saopštenju koje će objaviti Muđuresorska grupa za izvršavanje obaveza iz Konačnog dogovra", navela je Vlada.

 

Bogorodica prvi granični prelaz koji dobija tablu Severna Makedonija

Carina Severne Makedonije sutra će na graničnom prelazu sa Grčkom "Bogorodica" postaviti prvu tablu sa novim imenom države.Kako je najavila ta carinska uprava, tabla sa novim ustavnim imenom države Republika Severna Makdonija biče postavljena sutra u 13.00.

Republika Makedonija je danas promenila ime u Republika Severna Makedonija, a  ;carinska uprava je dobila zadatak da u roku od tri dana table sa novim imenom države postavi na graničnim prelazima i na dva međunarodna aerodroma – u Skoplju i u Ohridu.

 

Vlada Severne Makedonije objavila rokove za promenu oznaka sa imenom države

Vlada Severne Makedonije objavila je večeras uputstvo sa rokovima u kojima državne institucije i organi treba da postave oznake sa novim ustavnim imenom države.Na sajtu makedonske vlade već su napisi usklađeni sa novim ustavnim imenom države i u zaglavlju piše "Vlada Republike Severne Makedonije".

"Carinska uprava treba da u roku od tri dana stavi nalepnice na table na graničnim prelazima Republike Severne Makedonije  ;na dva aerodroma (u Skoplju i Ohridu)", saopštila je vladina Međuresorska grupa za izvršavanje obaveza iz Prespanskog dogovra.

Prema planu koji je ta grupa napravila, Sektor za odnose Vlade, u roku od sedam dana, treba da izradi knjigu grafičkih standarda kojom će se definisati standardi za vizuelni prikaz ustavnog imena Republike Severne Makedonije u sklopu sa državnim grbom kao logom, koje će korisiti državne institucije za javne table i na ulazima.

Generalni sekretarijat makedonske vlade ima rok od sedam dana da izradi softver koji će obuhvatiti sve institucije na državnom i lokalnom nivou, kao i dimenzije javnih tabli, a promena svih tabli na centralnom i lokalnom nivou mora biti završena u roku od četiri meseca. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova treba da u roku od četiri meseca počne sa izdavanjem novih registarskih tablica, a u međuvremenu da, kao prelazno rešenje, obezbedi nalepnice "NMK" za registarske tablice na vozilima.

To ministarstvo treba da stvori i tehničke uslove za izdavanje novih putnih isprava što bi trebalo da počne krajem 2019.

U roku od šest meseci treba da se napravi pregled i revizija statusa spomenika, javnih zgrada i infrastruktire i da se, ukoliko se odnose na antičku helensku istoriju i civilizaciju kao deo istorijskog nasleđa Grčke, preuzmu odgovarajuće korektivne mere i aktivnosti.

Rok od pola godine je dat i da se ukloni simbol istaknut na staroj nacionalnoj zastavi (sunce iz Vergine) sa celog javnog porostora, navodi se i dodaje da su od toga izuzeti arheološki artefakti.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 13.02.2019, 08:00h Što li smo se mi toliko uzbudili?

    "Republika Makedonija postala Republika Severna Makedonija..."...- Ama, što li smo se mi Srbi (zajedno sa Rusima) toliko uzbudili oko toga,da nas (i Ruse) čovek pita?

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side