10.09.2019 Skoplje

Razrešen predsednik Vrhovnog suda Severne Makedonije

Razrešen predsednik Vrhovnog suda Severne Makedonije Foto: Pixabay
Sudski savet Severne Makdonije razrešio je danas predsednika Vrhovnog suda Jovu Vangelovskog zbog "nestučnog i nesavesnog obavljana dušnosti".

Zahtev za razrešenje ;Vangelovskog sa najviše sudske funcije podnet je zbog toga što je svojevremeno kontroverznom odlukom ;spasio biznismena Seada Kočana, osumnjičenog u slučaju "Trust" Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovre, da ne ide u pritvor.

Jovo Vanglovski je u izjavi za portal "A1 on" najavio da će podneti žalbu nakon što dobije odluku za razrešenje, jer smatra da je Suddski savet u u tom postupku napravio mnogo povreda.

Za 59-godišnjeg Vangelovskog se u medijima pisalo da je radi pod uticajem vrha VMRO DPMNE, da je kum sa uticajnim članom te stranke i bivšim predsednikom palamenta Trajkom Veljanovskim,  ;a ime mu se pominjalo i u prisluškivanim razgovrima.

Funkciju predsednika Vrhovnog suda obavljao u dva navrata. Prvi put od 2008. do 2012, a drugi put je izabran 2017. u vreme kada se zemlja, zbog duboke politilčke krize, pripremala za vanredne parmentarne izbore.

Razrešeni predsednik Vrgovnog suda Severne Makedonije Jovo Vangelovski, koji je u delu medija i makedonske javnosti poznat pod nadimkom "Jovo Prevara", ima pravo žalbe na odluku Sudskog saveta.

Za vršioca dužnosti predsednika Vrhovnog suda postavljen je sudija Faik Arslani.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side