Rama: Mali Šengen sada važniji nego pre, a komplikacije su izraz kratkovide politike
29.07.2020 Beograd

Rama: Mali Šengen sada važniji nego pre, a komplikacije su izraz kratkovide politike

Rama: Mali Šengen sada važniji nego pre, a komplikacije su izraz kratkovide politike Foto: prtscr youtube
Premijer Albanije Edi Rama rekao je danas da je inicijativa Mali Šengen nakon pandemije mnogo važnija nego ranije, te da svako ko taj proces komplikuje čini to iz političkih razloga.

"Jasno je da ko god ovaj proces komplikuje prigovorima čini to samo iz političkih razloga i iz kratkovidih političkih pogleda. Potpuna je besmislica da se svi ne uključimo u ovo jer pričamo o četiri slobode Evropske unije", rekao je Rama na Samitu Zapadnobalkanske šestorke.

On je dodao da su je važna brza implementacija inicijative za ekonomsku integraciju regiona, za šta će biti potreban bolji monitoring lidera i partnera koji moraju brže da ispunjavaju ono što su obećali.

"Nekima će (usled pandemije) biti pogođeno snabdevanje, nekima proizvodnja, a nekima, kao i nama, biće pogođeno ugostiteljstvo uz drastično opadanje turizma", rekao je Rama i dodao da će brža i veća saradnja zemalja pomoći da se potrebe kompenzuju.

Razvoj regiona, kako je naveo, Zapadnog Balkana kroz mir i saradnju sada je važniji nego ikada.

"Veliki san razvoja regiona kroz mir i saradnju sada su najvažniji. Sada je važnije nego pre pandemije. Verujem da nam je pandemija dokazala da je ono što radimo već šest godina od kada je Berlinski proces počeo, upravno ono što je potrebno budućim generacijama", rekao je Rama.

Naveo je da je procena da će Zapadni Balkan nakon pandemije pogoditi recesija od čak osam odsto.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side