15.12.2017 Tirana

Rama: Albanija podržava Makedoniju na putu ka NATO-u

Rama: Albanija podržava Makedoniju na putu ka NATO-u Foto: prin screen
Zajedničkom sednicom vlada Makedonije i Albanije danas u Podgradecu, otvoreno je novo poglavlje u odnosima dve susedne zemje, ocenili su makedonski i albanski premijer Zoran Zaev i Edi Rama.

Na sednici dve vlade u tom pograničniom albanskom mestu, Rama je najavio pojačanu saradnju na infrastrukturi, putničkom i železničkom saobraćaju, u energetici i međunarodne carinske olakšice.

Albanija će, kako je istakao, nastaviti s podrškom Makedoniji da uđe u NATO, što je ocenio kao investiciju u mir i sigurnost u regionu.

Rama je ocenio da je zajednička sednica vlada Albanije i Makedonije dobra poruka i za region, za politički suživot, građenje mostova i prosperitet za koji su opredeljenje dve zemlje.

Zaev je istakao da dve vlade "šalju snažnu poruku u region da dve države imaju odgovorna politička rukovodstva koja rade iskreno i otovoreno sa ciljem da poboljšaju kvalitet života svojih građana i za njihovu dobru budućnost u evroatlnatrskoj porodici".

"Na osnovu prošlosti, u sadašnjosti radeći na rešenjima koja vode do spokojne i sigurne budućnosti naših građana i naših zemalja, mi, poštovane kolege i prijatelji, gradimo budućnost za Makedoniju, za Albaniju, za region", rekao je Zaev na prvoj zajedničkoj sednici dve vlade.

Kako je saopštila makedonska vlada, vlade Makedeonije i Albanije posvećene su razvoju regionalne saradnje i značajnim strateškim ciljevima dve države, a to su integracija u Evropsku uniju i NATO, što je ne samo politički interes, već i mogućnost za ekonomski razvoj država.

Zaev je izrazio očekivanje da će međuvladina sednica u Podgradecu doprineti ekonomskoj saradnji Makedonije i Albanije, realizaciji zajedničkih projekata i povezivanju poslovnih zajednica dve zemlje.

Među infrastruktirne projekte koji povezuju dve zemlje, naveo je energetsko povezivanje (Bitolj-Elbasan) i mogućnost izgradnje pruge na Kroridoru 8 od Kičeva do albanske granice.

Zaev je pozvao albanskog premijera Edija Ramu i njegove ministra da iduće godine zajedničku sednici vlada dve zemlje održe u Ohridu.

Nakon međuvladine sednice, preijeri su potpsali deklaraciju o većoj saradnji i memorandum o prevenciji i suzbijanje ekstrermizma i radiklaizma koji se vodi kao terorizam.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side