Radić: Ako i BiH i Makedonija uđu u NATO, preispitati neutralnost
05.06.2017 Beograd

Radić: Ako i BiH i Makedonija uđu u NATO, preispitati neutralnost

Radić: Ako i BiH i Makedonija uđu u NATO, preispitati neutralnost Foto: prtscr ytb
Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je danas da će Vlada Srbije morati da razmisli o vojnoj neutralnosti, ukoliko ubrzo nakon Crne Gore u NATO uđu i Makedonija i Bosna i Hercegovina.

Radić je agenciji Beta rekao da treba imati u vidu da deo srpskog naroda živi u Crnoj Gori koja danas i formalno postaje članica NATO saveza, a da je slična situacija i u zemljama okruženja koje imaju iste aspiracije.

Prema Radićevim rečima, slična situacija će biti i sa Bosnom i Hercegovinom, koja bi kratkoročno gledajući mogla da postane deo te vojne alijanse, ali i Makedonijom.

"Ima nagoveštaja da će se isto desiti i sa Makedonijom, kako bi se stabilizovala situacija i premostile tenzije oko granice sa Grčkom", rekao je Radić i dodao da bi u takvoj situaciji deo srpskog etnosa bio u NATO.

Srbija bi tada, kako je ocenio, bila u potpunom okruženju, što bi nametnulo potrebu da se ozbiljno preispita njen stav da bude vojno neutralna zemlja.

"Bile bi nam potrebne ozbiljnije procene šta činiti dalje, kako da zemlja funkioniše unutar jednog saveza da li da ostane u poziciji vojne neutralnosti. U očima proruskih snaga, Srbija bi bila mostobran, ali koliko bi to izazvalo problema i političkih poteškoća je sada na Vladi koja mora da oceni šta je u našem interesu činiti", rekao je Radić.

Crna Gora će danas i formalno postati 29. članica NATO-a, na ceremoniji u Vašingtonu kojoj će prisustvovati generalni sekretar Aljanse Jens Stoltenberg, crnogorski premijer Duško Marković i ministar inostranih poslova Srđan Darmanović.

Crnogorska zastava će 7. juna biti podignuta ispred sedišta Alijanse u Briselu.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja