Devet optuženih za nasilje u Sobranju priznali krivicu
23.05.2017 Skoplje

Devet optuženih za nasilje u Sobranju priznali krivicu

Devet optuženih za nasilje u Sobranju priznali krivicu Foto: freeimages.com
Svih devet osoba iz prve grupe optuženih da su krajem aprila učestvovali u nasilju u Sobranju Makedonije priznali su danas pred sudom krivicu, javili su lokalni mediji.

Makedonsko državno tužilaštvo optužene tereti za najblaže krivično delo - učešće u masi u nameri sprečavanja službenog lica u obavljanju službene dužnosti.

Očekuje se da u toku dana prvoj grupi od devet optuženih bude izrečena kazna.

Pred krivičnim sudom u Skoplju okupilo se dvadesetak pristalica optuženih, a oko zgrade je vidljivo pojačano prisustvo policije.

Tokom nasilnog upada pristalica VMRO DPMNE u Sobranje Makedonije 27. aprila, nakon što je parlamentarna većina okupljena oko SDSM izabrala Talata Džaferija za predsednika parlamenta, povređeno je više poslanika parlamentarne većine, među kojima i lideri Alijanse za Albance Zijadin Sela i SDSM Zoran Zaev, kao i nekoliko novinara.

Brojni makedonski pravnici, među kojima i bivši tužioci, kritikovali su državno tužilaštvo zbog toga što osumnjičene za upad u parlament tereti za najlakše krivično delo, izražavajući sumnju da time pokušava da se prikrije istina i da se zaštite organizatori i nalogodavci.

Helsinški odbor za ljudska prava u Makedoniji je u nasilnom upadu u Sobranje pronašao 28 krivičnih dela, među kojima su i pokušaj ubistva, veleizdaja i terorizam.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side