Protesti ispred centrale HDZ BiH u Mostaru zbog Aluminija, dve osobe uhapšene, jedna povređena
11.07.2019 Banjaluka

Protesti ispred centrale HDZ BiH u Mostaru zbog Aluminija, dve osobe uhapšene, jedna povređena

Protesti ispred centrale HDZ BiH u Mostaru zbog Aluminija, dve osobe uhapšene, jedna povređena Ilustracija / Foto: Pixabay.com
Dve osobe privedene su posle incidenta i obračuna s policijom na protestima radnika "Aluminija" ispred zgrade Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) u Mostaru.

Uhapšeni su napali kolonu vozila u kojoj se nalazio lider HDZ BiH Dragan Čović, objavio je hercegovački portal Bljesak.info.

Tom prilikom povređena je jedna osoba, zbog čega je pozvana Hitna pomoć.

Mostarski "Aluminij" prestao je sa radom juče iza ponoći, pošto je zbog milionskih dugova za struju skinut sa elektromreže.

Predstavnici sindikata kompanije danas su održali sastanak sa Čovićem, na kome su istakli da stečaj "Aluminija" nije opcija.

Upitani kako Čović može pomoći i kako on može reći da neće biti stečaja, predstavnici Sindikata su odgovorili da je i ranije bilo obećanja, ali da će videti šta će biti s novim obećanjima.

Kompaniji "Aluminij" je 10. jula, nekoliko minuta iza ponoći ugašena električna energija, što za ovo preduzeće znači propast, jer su sa radom prestali tehnološki izuzetno zahtevni pogoni fabrike, koji se inače gase dva meseca i to je proces koji košta oko 25 miliona evra.

Do isključenja struje "Aluminiju" došlo je zbog dugovanja od više stotina miliona maraka, kompanija samo Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg Bosna za struju duguje skoro 300 miliona maraka (oko 150 miliona evra).

"Aluminij" je 2017. godine bio najveći pojedinačni izvoznik iz BiH, a prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH izvezli su skoro 360 miliona maraka (oko 180 miliona evra) i imaju oko 900 radnika.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side