Propali još jedni pregovori Vlade i sindikata, nastavnici nastavljaju štrajk
13.11.2019 Zagreb

Propali još jedni pregovori Vlade i sindikata, nastavnici nastavljaju štrajk

Propali još jedni pregovori Vlade i sindikata, nastavnici nastavljaju štrajk Foto: pixabay
Predstavnici prosvetnih sindikata u Hrvatskoj odbili su večeras novu ponudu Vlade za prestanak štrajka koji traje već više od mesec dana i najavili da se on nastavlja uprkos vladinim pretnjama da od 15. novembra dani provedeni u štrajku neće biti plaćeni.

"Hrvatska ne zaslužuje ovakvu Vladu. Ova Vlada je kočničar svih reformi obrazovanja koje se žele pokrenuti. Kao da neko želi da celo obrazovanje stane", rekao je posle sastanka s predstavnicima Vlade jedan od sindikalnih čelnika, Branimir Mihalinec.

On je objasnio da sindikati nisu hteli da potpišu ponudu koja je niža od one koja im je ponuđena prošle sedmice, jer od sredine iduće godine nudi povećanje osnovice, a ne koeficijenta složenosti poslova, što sindikati traže. Zbog svega se, rekao je Mihalinec, pregovori s Vladom do daljeg obustavljaju.

"Imamo 90 odsto ljudi u štrajku. Nakon ovoga imaćemo i one koji nisu u štrajku", rekao je Mihalinec i dodao da je u toku referendum u školama o vladinom predlogu.

Ministar rada Josip Aladrović rekao je posle sastanka da je reč o poslednjoj ponudi Vlade.

On je objasnio da je Vlada ponudila već poznato povećanje osnovice za 6,12 odsto u tri etape tokom naredne godine i to za sve zaposlene u javnim i državnim službama, izradu analize celokupnog sistema plata u javnom sektoru u okviru koje će se razmotriti i koeficijenti složenosti poslova zaposlenih u obrazovanju.

Uz to je ponuđeno i da se sporazumom definiše da će ukoliko Vlada ne promeni uredbu o koeficijentima do sredine iduće godine, zaposleni u obrazovanju od 30. juna iduće godine dobiti dodatak na platu od dva odsto.

U slučaju da sindikati prihvate ponudu, nastavnicima bi bili plaćeni dani provedeni u štrajku do 15. novembra.

Školski sindikati traže, međutim, povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6,11 odsto, koliko zaposleni u školama zaostaju za drugim javnim službenicima kada je reč o složenosti poslova.

Vlada je u oktobru odbila njihov zahtev i tvrdila da za to nema novaca, ali je u međuvremenu najavila da će u 2020. u tri etape povećati osnovicu za 6,12 odsto za sve zaposlene u državnim i javnim službama.

Sindikati su ocenili da se time ne rešava zaostajanje plata zaposlenih u obrazovanju.

Štrajk u školama traje od 10. oktobra i odvija se po cirkularnom modelu što znači da su svakog dana u štajku škole u drugim županijama, a povremeno u celoj Hrvatskoj.

Dosad škole nisu radile po pet ili šest dana, u zavisnosti u kojoj su županiji.

I dalje se ne zna kako će se nadoknaditi dani provedeni u štrajku, a najčešće se pominje opcija produženja školske godine.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja