Prištinski mediji: Generalni direktor MIP-a proglasio rat Pacoliju
12.11.2019 Priština

Prištinski mediji: Generalni direktor MIP-a proglasio rat Pacoliju

Prištinski mediji: Generalni direktor MIP-a proglasio rat Pacoliju Foto: print screen
Generalni direktora Ministarstva inostranih poslova Kosova je "proglasio rat" vršiocu dužnosti ministra Bedžetu (Bahgjet) Pacoliju zahtevajući od ambasada i drugih diplomatskih predstavništava da ne prihvate politička imenovanja koje je Pacoli navodno nezakonito delegirao.

Na osnovu pisma, sva nedavna imenovanjima u diplomatskim misijama koji nemaju diplomatske činove "ne mogu da budu akreditovani kao diplomate Republike Kosovo u zemlji domaćinu" i da "isti ne mogu i ne smeju da stupe u državne obaveze kao tehničko osoblje".

Pismo je obavestilo ambasadore da nijedno lice raspoređeno u misijama nije bilo pripadnik javne službe, diplomatske službe, niti Ministarstva spoljnih poslova, i kao takvi "ne podležu pravnom okviru Republike Kosovo niti međunarodne konvencije o diplomatskim i konzularnim odnosima".

Na ovo pismo je juče, kako piše Koha ditore, reagovao Pacoli koji je i poslao pismo kosovskim ambasadorima u kojima ističe da će se smatrati "kršenjem službene dužnosti" ako se budu pridržavali uputstva Generalnog direktorata Ministarstva spoljnih poslova.

"Izražavajući veliko poštovanje za vaš angažman, koristim priliku da vam pišem nakon e-maila koji ste dobili u petak od Generalne direkcije. Sadržaj e-pošte, osim što nije u skladu sa važećim zakonima i propisima, takođe je adresiran na način koji prevazilazi opseg zakonskih ovlašćenja Generalne direkcije", piše u Pacolijevom pismu.

Koha ditore i drugi prištinski mediji su široko pisali o nezakonitim imenovanjima nekoliko ambasadora, generalnih konzula i konzula u vreme kada je Vlada Kosova u ostavci i kada ta imenovanja nisu prošla zakonom propisanu proceduru.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side