Princ Čarls u martu dolazi u BiH, posetiće Sarajevo i Srebrenicu
25.02.2020 Beograd

Princ Čarls u martu dolazi u BiH, posetiće Sarajevo i Srebrenicu

Princ Čarls u martu dolazi u BiH, posetiće Sarajevo i Srebrenicu Foto: AP/Chris Jackson
Princ Čarls posetiće Bosnu i Hercegovinu 17. i 18. marta 2020. godine, saopšteno je iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

"Poseta princa Čarlsa je pokazatelj sve veće posvećenosti Ujedinjenog Kraljevstva Bosni i Hercegovini i regionu zapadnog Balkana, njegove podrške reformama kojima će se poboljšati život građana i stvarati svetlija budućnost, kao i dugogodišnje lične predanosti Njegovog visočanstva pomirenju na zapadnom Balkanu", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da će princ Čarls posetiti Sarajevo i Srebrenicu, a ključni deo će biti poseta Memorijalnom centru u Srebrenici i obeležavanje 25. godišnjice genocida.

"U pratnji predstavnika udruženja preživelih, među kojima će biti i majke koje još traže nestale članove porodice, odaće počast žrtvama", navodi se u saopštenju.

U Sarajevu će se princ Čarls sastati sa članovima Predsedništva BiH, predstavnicima iz oblasti biznisa, politike, kulture, civilnog društva i Oružanih snaga.

Predviđen je i njegov sastanak sa verskim liderima u BiH, kako bi odao priznanje njihovom radu na pomirenju i izgradnji razumevanja između zajednica.

Princ Čarls će se, kako je najavljeno, sastati i sa zanatlijama i posetiti neke od istorijskih znamenitosti u starom delu Sarajeva.

Sastaće se i sa osobama koje se svojim radom zalažu za bolju budućnost zemlje, poput socijalnih preduzetnika, aktivista, proizvođača hrane, a osnovci iz različitih delova BiH će mu predstaviti svoje projekte koje su razvili kroz program "Škole za 21. vek", koji Britanski savet sprovodi u svim osnovnim školama zapadnog Balkana.

"Njegovo visočanstvo će se susresti sa britanskim vojnicima koji doprinose očuvanju sigurnosti u BiH i jačaju odbrambenu saradnju između BiH i Ujedinjenog kraljevstva", navedeno je u saopštenju.

Princ Čarls je poslednji put posetio BiH 2007. godine.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side